alg
maniek: | ⎧ | x = 3(mod4) | |
| ⎨ | x = 2(mod7) |
|
| ⎩ | x = 1(mod9) | |
i jak tu wyznaczyć WSZYSTKIE możliwe rozwiązania, oraz najm. nieujemne ?
Bardzo prosiłbym o pomoc.
25 cze 12:32
maniek:
25 cze 14:43
maniek:
25 cze 17:12
Godzio:
Od tego jest chyba chińskie twierdzenie o resztach
25 cze 17:28
maniek: to wiem, ale jak dokładnie wyznaczyć WSZYSTKIE
x = 4t + 3
4t + 3 = 2(mod 7)
dla 5 : 23 = 2 mod 7
x = 23 mod 28 => 28m + 23
28m + 23 = 1 mod 9
163 = 1 mod 9
czyli zapisałbym wynik : 163 + 252u
ale nie wiem jak wszystkie
25 cze 17:44
wredulus_pospolitus:
no właśnie tak ... tylko u∊Z
i koniec
25 cze 18:03
wredulus_pospolitus:
a jak zapisujesz WSZYSTKIE miejsca zerowe funkcji f(x)=cosx
25 cze 18:03
maniek: ok, dziękuję
a jakby było np.:
| | 4 | |
3x = 4(mod 6) to jak tu wyprowadzić to "t" czyli 3x = 6t + 4 ⇔ x = 2t + |
| |
| | 3 | |
zgadza się ?
25 cze 18:10
maniek:
25 cze 18:41
maniek:
25 cze 19:14
maniek:
25 cze 19:58
maniek:
25 cze 20:36
maniek:
25 cze 23:39
Vax: Kongruencja 3x = 4 (mod 6) nie ma rozwiązań, ogólnie kongruencja ax = b (mod c) ma rozwiązanie
wtedy i tylko wtedy gdy nwd(a,c) | b
25 cze 23:50
maniek: a taki układ :
| ⎧ | 2x = 1 (mod 3) | |
| ⎨ | 3x = 1 (mod 4) |
|
| ⎩ | 5x = 4 (mod 7) | |
25 cze 23:56
Vax:
{2x = 1 (mod 3) /*2
{3x = 1 (mod 4) /*3
{5x = 4 (mod 7) /*3
⇔
{x = 2 (mod 3)
{x = 3 (mod 4)
{x = 5 (mod 7)
Dalej standardowo.
26 cze 00:13
maniek: dlaczego tak? możesz jakoś to wytłumaczyć?
26 cze 00:23
maniek:
26 cze 00:46
maniek:
26 cze 01:10