Obliczyć moment bezwładności
MIśka: Obliczyć moment bezwładności wzg osi OX jednorodnego ϱ(x,y)=1 obszaru D;{(x,y): y=1/2x , x=3,
y=3
25 cze 09:40
Adrian1983: może ktoś rozwiązać to zadanie ? Tez je potrzebuje ale sam nie dam rady
15 sie 23:39
fx: Może. Czy chce odbierać Tobie możliwości nauczenia się? Nie chcę. Stąd kilka wskazówek.
Moment bezwładności to:
I = ∫r2dm (r − odległość elementu masy dm od rozpatrywanej osi).
Jak zdefiniujesz w Twoim przypadku element masy? Iloczyn pola powierzchni i gęstości (w ramach
obszaru) to oczywiście masa. Wyciągnij wnioski i poddaj analizie następujące: dm = ϱdydx.
Gdy już zapiszesz całkę opisującą Twoją sytuację, zastanów się nad jakobinem.
Ogólnie sugeruję pracę z podręcznikiem, Twój problem jest klasyczny, zwłaszcza, że masz
ciągłość gęstości.
16 sie 03:02