obliczenia
tom: Jak to obliczyć krok po kroku? pomocy
25 cze 09:22
tom: :(
25 cze 10:02
wredulus_pospolitus:
wersja 1 ... czyli 'na chama'
mianownik:
| | x−y | | (x−y)2 + (x+y)2 | | 2(x2+y2) | |
( |
| )2 + 1 = |
| = |
| |
| | x+y | | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
| 1 | | (x+y)2 | |
| = |
| i skracasz co się da |
| | 2(x2+y2) | |
analogicznie drugi ułamek
i czemu równe jest całe wyrażenie
25 cze 10:15
wredulus_pospolitus:
wersja 2 ... czyli zauważamy coś:
masz wyrażenie:
| | 2y | | −2x | |
x*'ułamek a'* |
| + y*'ułamek a'* |
| = |
| | mianownik b | | mianownik b | |
| | 1 | | 1 | |
= x*2y*('ułamek a* |
| ) + y*(−2x)*('ułamek a* |
| ) = |
| | mianownik b | | mianownik b | |
= 2xy( ..... i co tutaj będzie ... )
25 cze 10:17
tom: a przez wzory skróconego mnożenia nie da się?
25 cze 10:29
tom:
| | 2xy | |
|
| |
| | (x2 − 2xy + y2 + x2 + 2xy + y2) | |
dobrze to będzie?
25 cze 10:38
wredulus_pospolitus:
tom ... proponuje przeanalizować 'wersje drugą'
25 cze 10:47
wredulus_pospolitus:
i zauważyć, ze to zadanie jest na 'zauważanie', a nie na liczenie
25 cze 10:47
ZKS:
| | 1 | | 2y | |
x * |
| * |
| = ... |
| | | | (x + y)2 | |
25 cze 10:56
pigor: ..., nie ma po co liczyć krok po kroku, bo widzę tu 2 wyrażenia
przeciwne , dlatego
wynik jest równy 0 (zero) dla x,y∊R. ... i tyle .
25 cze 11:04
ZKS:
Mi się wydaję że nie jest równy 0 dla x ; y ∊ R ponieważ jeżeli x = −y to równanie nie ma sensu
liczbowego.
25 cze 11:09
pigor: ..., masz oczywiście rację, oprócz (x,y) takich że x+y=0,
czyli dziedziną wyrażenia jest zbiór : D
w= {(x,y)∊R
2: x+y≠0}.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć
25 cze 11:22
tom: ale to co ja zrobiłem w pierwszym wyrażeniu jest ok? wiem, że drugiego jeszcze nie ruszyłem.
25 cze 11:45
ZKS:
Po co się pytasz skoro masz wyżej napisane z 10 : 15.
25 cze 11:47
tom: bo wredulus
pospolitus napisał, żebym lepiej przeanalizował wersje drugą
25 cze 11:48
ZKS:
I dobrze napisał. Czytasz w ogóle te posty które tutaj są napisane? Przeczytaj je wszystkie
jeszcze
raz i napisz czy jest wszystko jasne.
25 cze 11:54
tom: ja wiem, że z tego wyjdzie zero.. tylko chodziło mi o obliczenia.
25 cze 11:56
ZKS:
To napisałem że tutaj masz już wszystko napisane co i jak.
25 cze 11:58
pigor: ... , no nie

jakiś idiota − sadyst−a (−ka), robi ci wodę w mózgu każąc to gówno robić krok
po kroku dlatego powiedz (napisz) , że
gówno minus to samo gówno (choć nie takie samo) = zero (nie ma gówna, zredukowało się) i
powiedz temu (−tej, −tym) co ci dał (−a, −li)li ten przykład, niech się odwalą i tyle .
25 cze 12:56