Zbadaj ektrema funkcji z=f(x,y)
Luke: Zbadaj ekstrema funkcji z=f(x,y)=x
3*y
2(1−x−y)
Kompletnie nie ogarniam tego tematu takze jak ktos moglby pomoc bylbym wdzieczny
25 cze 09:14
Luke: Wiem ze bede miec
f'x=3x2*(1−x−y)
f'y=2y*(1−x−y)
f'x=0
f'y=0
25 cze 09:19
Luke: Potem jezeli dobrze rozumiem
32*(1−x−y)=0
2y*(1−x−y)=0
25 cze 09:22
b.: źle liczysz pochodne, np.
f'x = 3x2*y2(1−x−y) + x3*y2*(−1)
a potem tak, przyrównujesz do zera żeby znaleźć punkty krytyczne, następnie sprawdzasz, w
których z nich są ekstrema
25 cze 09:58