| dx | ||
Mam do obliczenia całkę ale nie mogę sobie z nią poradzić... ∫ | wyciagnełam | |
| 3x2+3x−6 |
| 1 | ||
przed całkę | ale nie wiem jakie zastosować podstawienie dalej... | |
| 3 |
| 1 | 1 | x | ||||
Δ < 0 − wzór : ∫ | dx = | arctg( | ) | |||
| x2 + a2 | a | a |
| 1−√13 | 1+√13 | |||
i jak mam te ułamki rozbić, bede mieć w mianownikach | a w drugim | ... | ||
| 2 | 2 |
| 1 | dx | ||
∫ | =... | ||
| 3 | x2 + x − 2 |
| −1 + 3 | ||
x1 = | = 1 | |
| 2 |
| −1−3 | ||
x2 = | = −2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
... = | ∫ | dx | ||
| 3 | (x−1)(x+2) |
| A | B | 1 | ||||
no faktycznie, i potem bedzie | + | = | , tak? | |||
| x−1 | x+2 | (x−1)(x+2) |
| dx | ||
ok dzięki a mógłbyś jeszcze pomóć z taką ∫ | ? | |
| x3+x |