matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
e:
∫ tg
2
x dx
24 cze 21:48
asdf:
sin
2
∫
dx =
cos
2
(1−cos
2
)dx
∫
=
cos
2
1
∫(
− 1)dx =
cos
2
1
∫
dx − ∫ dx =
cos
2
tgx − x + C
24 cze 21:51
ZKS:
To ja pokaże przez podstawienie. t = tg(x) ⇒ dt = [tg
2
(x) + 1]dx
t
2
∫
dt = t − arctg(t) + C = tg(x) − x + C
t
2
+ 1
24 cze 21:54
e:
dziękuję
24 cze 22:14