Pochodna względem x
jarek: Zastanawiam się jak rozgryźć pochodną względem x dla 2+3y3x2+(2+3y)2
coś nie chce wyświetlić tego prawidłowo licznik to 2+3y a mianownik 3x2+(2+3y)2
Myślę sobie że licznik można sobie wyciągnąć i zostanie mi 1 przez 3x2+(2+3y)2 i teraz
nie wiem co dalej bo rozdzielić tego nie mogę czy zrobić po prostu najpierw pochodną
(3x2+(2+3y)2)−1 czyli −(3x2+(2+3y)2)−2 i pomnożyć przez wew pochodną czyli
6x ?
a więc ostatecznie w liczniku (2+3y)*6x a w mianowniku (−3x2−(2+3y)2)2 Przepraszam, że
tak rozwalone ale mimo że robię ułamek z u i klamrami to efekt jest taki jak u samej góry
24 cze 20:54
5-latek: zapisz za pomoca duzej litery U
24 cze 21:06
Mila:
| | 0*(3x2+(2+3y)2−1*6x | |
fx=(2+3y)* |
| = |
| | (3x2+(2+3y)2)2 | |
| | −6x(2+3y) | |
= |
| |
| | (3x2+(2+3y)2)2 | |
24 cze 21:07
jarek: | | f | | f'g−fg' | |
aha czyli wzór ( |
| )' = |
| } |
| | g | | g2 | |
Dzięki wielkie
24 cze 21:31
Eta:
Szkoda zębów na "rozgryzanie"
24 cze 21:54