obliczanie pochodnej
Arus: Hej,
mam problem z obliczeniem:
równanie: y = A ( 1− exp(−(B/t)n)
należy obliczyć dy/d lnB
czy dobrze rozwiązałem:
dy/d lnB = A*n(B/t)n * A exp(−(B/t)n)
z góry dzięki za komentarz
24 cze 19:21
Nienor: y=A−Ae
−(Bt)n
| ∂ y | | n | |
| = |
| Bn−1Ae−(Bt)n |
| ∂ B | | tn | |
24 cze 19:53
Arus: aha, ok dziekuję
a gdy nie będzie tego współczynnika A
y = ( 1− exp(−(B/t)n)
to wtedy
dy/d lnB = n(B/t)n * exp(−(B/t)n) ?
24 cze 20:00
Arus: hmm...
Nienor chodziło mi o obliczenie dy/d lnB a nie tylko dy/d B
24 cze 20:30
29 cze 14:07