granica funkcji pierwiastek
analizax2: granica funkcji
limens x−>nieskończoność
jak to zrobić ? mam problem z pierwiastkami
24 cze 18:41
Magda: t= x
2 + 1
dt = 2xdx
24 cze 18:46
Magda: aa nie, źle doczytałam, przepraszam
24 cze 18:47
Nienor: Eee, a to całka niby jest
| | √x2−1 | | | | 1 | |
limx→?∞ |
| =lim |
| =lim√1− |
| =1 |
| | x | | x | | x2 | |
24 cze 18:49
Janek191:
| | √x2 − 1 | |
lim |
| = ( po podzieleniu licznika i mianownika przez x otrzymamy ) |
| | x | |
x → +
∞
= lim
√ 1 − 1x2 = 1
x→+
∞
24 cze 18:49
analizax2: spokojnie wybaczam

mógłby ktoś napisać jak to zrobić ?
24 cze 18:49
analizax2: jeżeli licznik podzielę przez x to pod pierwiastkiem nie powinno być x − 1/x ?
24 cze 18:56
analizax2: bo oczywiście powinno wyjść 1 tak jak to zrobiliście ale nie rozumiem tego wyciągania przed
pierwiastek
24 cze 18:59
Janek191:
Pod pierwiastkiem trzeba dzielić przez x2 .
24 cze 19:04
Nienor: √x2=x, no z modułem

czyli:
√2x2=x
√2
24 cze 19:05
analizax2: aha ok dzięki
24 cze 19:09
Mila:
| | x2−1 | | 1 | |
limx→∞√ |
| =limx→∞√1− |
| =1 |
| | x2 | | x2 | |
24 cze 22:04