Punkt A jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD.
TomChuck: Punkt A jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD. Punkt ten jest punktem wspólnym prostych:
y=1/2x + 2 1/2 oraz y= −x −2 Oblicz współrzędne punktu A
Nie umiałem zapisać ułamka chodzi o inaczej y=0,5 + 2,5
24 cze 18:20
5-latek: jesli jest punktem wspolnym to jest punktem przeciecia sie tych prostych .
Wiec porownaj rownania tych prostych i jak wyliczysz wspolrzedna xowa to wstaw to x np do
drugiego rownania i wylicz wspolrzdna yokowa .
czyli 0,5x+2,5 =−x−2 i dzialaj
24 cze 18:34
TomChuck: −2 − 2,5 = 0,5x + x
−4,5 = 1,5x ?
x = −3
Ale co dalej bo tak rozwiązałem i dostałem pkt. 1/3 za zadanie
Dodać stronami ?
24 cze 18:53
5-latek: Dlatego ze punkt ma 2 wspolrzedne A(x.y) np A(2.5)
Niewazne do ktorego rownania podstawisz wyliczone x i wylicz y
wezmy 2 rownanie y=−x−2 to y= −(−3)−2=3−2=1
Wiec punkt A(−3.1) i takie wspolrzedne punktu powinienes napisac .
Wstaw teraz x do 1 rownania i sprzwdz czy tez otrzymamsz y=1
24 cze 19:05
5-latek: Ty wyznaczyles tylko jedna wspolrzedna x
24 cze 19:06
TomChuck: teraz po dłuższym rozkminianiu doszedłem od co chodzi bo we wzorze y = −x −2 podstawiam za
miejsce x wyliczone wcześniej x = −3
dzięki
24 cze 19:28
5-latek:
24 cze 19:30