24 cze 17:24
Magda: jakby ktoś mógł przynajmniej mnie nakierować ?
niestety nie było mnie na wykładzie i nie wiem jak się za to zabrać
24 cze 17:57
Mila: To jest wzór asteroidy, szukaj , są rozwiązania w postaci parametrycznej.
24 cze 17:59
Mila:

x
23+y
23=a
23 rownanie asteroidy.
Wygodniej będzie skorzystać z postaci parametrycznej
x(t)=acos
3(t), a>0
y(t)=a sin
3(t) [ na rysunku a=3]
Korzystając z symetrii wykresu rozważymy tylko w I ćwiartce
(1) S
1=2π
0∫
π2|y(t)|*
√(x'(t ))2+(y'(t))2 dt
x'(t)=−3acos
2(t)sin(t)
y'(t)=3asin
2(t)cos(t)
S
1=2π
0∫
π2[(asin
3(t)
√9a2cos4(t)sin2(t)+9a2sin4(t)cos2(t)]dt=
=2π
0∫
π2[(3a
2sin
3(t)*
√cos2(t)*sin2(t)*(cos2(t)+sin2(t))]dt=
=6a
2π
0∫
π2[sin
3(t)*
√sin2(t)*cos2t]dt=
=6πa
20∫
π2sin
4(t)cos(t) dt = [ sint≥0 i cost≥0 dla
podstawienie[sint=u, cost dt=du]
| | sin5 | | | | 6πa2 | |
= [6πa2 |
| ]0π2=6πa2 |
| −6a2*0= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Sprawdź w notatkach, że spełnione są warunki, aby stosować wzór (1)
24 cze 20:02