matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Algebra
zapala:
Znaleźć jądro, obraz oraz macierz odwzorowania liniowego L : R
3
→ R
2
, L([x; y; z]) = [4x − y + 5z; 2x −z]; przyjmując R
3
w baze a1 = [1; 2; 0], a2 = [1; 0; 3], a3 = [0; 2; 1] i w R
2
baze b1 = [1; 1], b2 = [2; 0].
24 cze 17:08