matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o sprawdzenie, oblicz całkę
maniek:
Oblicz całkę ogólna ∫∫
D
(x
2
siny) dxdy y=0 y=x x=π
π
3
mi wyszedł tak wynik, nie wiem czy dobrze policzyłem
+2π−4
3
i drugi przykład ∫∫
D
(x
2
cosy) dxdy y=0 y=x x=π
π
3
wynik π
2
−4−
3
24 cze 13:59
Trivial:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate[x^2*siny%2C+{x%2C+0%2C+pi}%2C+{y%2C+0%2C+x}]
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate[x^2*cosy%2C+{x%2C+0%2C+pi}%2C+{y%2C+0%2C+x}]
24 cze 16:17