wyprowadzenie wzoru na obwód koła..
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
niech będzie to okrąg o środku S(0,0) i promieniu 1:
x2 + y2 = 1 ⇒ y2 = 1 −x2 ⇒ y = √1−x2 v y = −√1−x2, wezmę pierwsze równanie (na
czerwono i pomnożę długość * 2)
długość łuku:
dl2 = dy2 + dx2
dl = √dy2 + dx2
| dy | ||
dl = dx√1 + ( | )2 | |
| dx |
| dy | ||
dl = √1 + ( | )2 dx | |
| dx |
| −x | ||
y' = √1−x2 ' = | ||
| √1−x2 |
| x2 | ||
(y')2 = | ||
| 1−x2 |
| x2 | 1 − x2 + x2 | |||
∫−11 √1 + | dx = ∫−11 √ | dx = | ||
| 1−x2 | 1−x2 |
| 1 | 1 | |||
∫−11 √ | dx = ∫−11 | dx = arcsin ↕/sup>{−1}1 = ... | ||
| 1−x2 | √1−x2 |
| π | ||
arcsin(1) = | ||
| 2 |
| π | ||
arcsin(−1) = − | ||
| 2 |
| π | π | |||
... = | − (− | ) = π | ||
| 2 | 2 |
bwód koła (przepraszam
)
| −x | ||
y' = | ||
| √r2 − x2 |
| x2 | ||
(y')2 = | ||
| r2 − x2 |
| x2 | ||
2 * ∫r−r (1 + | )1/2dx = | |
| r2 − x2 |
| r | ||
2 * ∫r−r | dx = 2 * πr | |
| √r2 − x2 |
| r | dx | x | ||||
∫ | dx = r ∫ | = r*arcsin | + C, i z tego jak dalej? ![]() | |||
| √r2−x2 | √r2−x2 | r |
| r | x | |||
2 * ∫ | dx = [r * arcsin( | ]r −r = | ||
| √r2 − x2 | r |
| π | π | |||
2 * [r * arcsin(1) − r * arcsin(−1)] = 2 * [r * | + r * | ] = 2πr | ||
| 2 | 2 |
Już rozumiem..takie to trywialne
dzięki bardzo