Oblicz
Decuu:

Przepraszam ale nie działają mi ułamki dlatego też jeśli nie będzie to zrozumiałe to mówcie

Według tego przykładu wyszło mi 11,5 ale ma wyjść 3 i chce się dowiedzieć gdzie zrobiłam błąd.
24 cze 12:09
wredulus_pospolitus:
no to po kolei
po podzieleniu będzie =1
| | 5 | | 69 | |
po dodaniu będzie 8 |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 7 | | 23 | |
dzielisz przez 2 |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
no i faktycznie wychodzi 3
24 cze 12:14
Decuu: Ooo dzięki

Tylko nadal nie zrozumiałam gdzie zrobiłam błąd :<
24 cze 12:30
wredulus_pospolitus:
no to przeanalizuj dokladnie co ja napisałem a co Ty pisałaś
24 cze 12:31
wredulus_pospolitus:
może w zamianie na ułamki
24 cze 12:31
Decuu: Podpowiesz mi tylko jak na tym czymś robi się ułamek
24 cze 12:33
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem Twojego pytania
24 cze 12:34
Decuu: Bo chciałam ci pokazać moje "obliczenia"
24 cze 12:34
Decuu:
24 cze 12:35
24 cze 12:36
Decuu: Jak by ci to powiedzieć mhhhhhhh
Pokażesz mi przykład jak się robi tutaj ułamek, bo nie mogę go zrobić

?
24 cze 12:38
Decuu: ICSP ale mam cenzora i nie pokazuje mi tego :<
24 cze 12:39
Pawexs: | | 1 | |
U {1}{2} wychodzi |
| i nie używaj przy tym spacji |
| | 2 | |
24 cze 12:41
Decuu:

Dlaczego tak jest
24 cze 12:42
Decuu: Oooooo dziękuje
24 cze 12:42
Kaja: a jak piszesz na klawiaturze że wychodzi coś takiego/
24 cze 12:42
Pawexs: | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
5 |
| =5 |
| 5−3=2 |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
24 cze 12:43
Decuu: Daje w "rysuje" i rysuje
Prolo
24 cze 12:44
24 cze 12:44
24 cze 12:44
Decuu: Ej ja tego ciągle nie czaje

A jak zamieniłam 5{1}{2} i 3{1}{4} na {11}{2} i {13}{4} a później pomnożyłam do wspólnego
mianownika {44}{8} {26}{8} i to odjęłam to zrobiłam to złe czy dobrze
24 cze 12:48
Decuu: Fest

Ułamki mi nie wyszły
24 cze 12:48
Pawexs: nie pisałaś U przed nawiasami
24 cze 12:50
Decuu: O mój boże miłosierny *załamany*
ak zamieniłam 5 U {1}{2} i 3 U {1}{4} na U {11}{2} i U {13}{4} a później pomnożyłam do
wspólnego mianownika U {44}{8} U {26}{8} i to odjęłam to zrobiłam to złe czy dobrze
24 cze 12:52
Decuu: poddaje się
24 cze 12:53
Kaja: po U nie dawaj spacji
24 cze 12:53
Kaja: spróbuj jeszcze raz tylko bez spacji
24 cze 12:54
Decuu: Ok dzięki
| | 1 | | 1 | | 11 | | 13 | |
zamieniłam 5 |
| i 3 |
| na |
| i |
| a później pomnożyłam do wspólnego |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 44 | | 26 | |
mianownika |
| |
| i to odjęłam to zrobiłam to złe czy dobrze |
| | 8 | | 8 | |
24 cze 12:54
Decuu: je je je je je je je je Radość
24 cze 12:54
Kaja: dobrze
24 cze 12:55
Decuu: Pokażecie mi bląd
| | 11 | | 13 | | 9 | | 61 | | 23 | |
( |
| − |
| ): |
| + |
| ]+ |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
I co dalej

?
24 cze 12:59
tn: tzn ?
No po mału to sprowadzaj jak należy.
Zaczynasz rzecz jasna od nawiasu
| 11 | | 13 | | 22 | | 13 | | 9 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 13 | |
No i tak dalej.
24 cze 13:14
Mongołus_Totalus: | | 44 | | 26 | | 18 | | 61 | | 23 | |
Tyle że dalej mi wyszło [( |
| − |
| ) : |
| + |
| ] + |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
I nie wiem czy dobrze
24 cze 13:18
tn: dobrze.
24 cze 13:19
decuu: Ale co dalej
obliczy mi ktoś
24 cze 13:24
decuu: Bo musi wyjśc 3 a nie wychodzi mi z tego co obliczyłam. Wychodzi mi 11,5 a to jest źle :<
24 cze 13:25
tn: Zdaje się, za kwadratowym nawiasem ma być dzielenie(

a nie plus.
24 cze 13:36
tn: wtedy wyjdzie trzy
24 cze 13:37
decuu: Faktycznie
24 cze 13:44
decuu: Dzięki
24 cze 13:44