całka, podstawianie
Angela: Proszę o pomoc z całką: (met. podstawianie)
24 cze 11:47
Angela: Ja chciałam podstawić na t=1−4x , ale zły wynik mi wychodzi i nie wiem co dać za t...
24 cze 11:50
Nienor: 2
x=t
(e
xln2)'=ln2e
xln2
2
xln2dx=dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
I= |
| ∫ |
| dt= |
| arcsint+C= |
| arcsin2x+t |
| | ln2 | | √1−t2 | | ln2 | | ln2 | |
24 cze 11:55
Angela: a mógłbyś to wytłumaczyć? Bo nie bardzo rozumiem. Dlaczego uzyłeś tam pochodną e
xln2
24 cze 12:13
wredulus_pospolitus:
2x = eln (2x) = ex ln2
24 cze 12:15
wredulus_pospolitus:
zamiana pomocna gdy nie pamiętasz ile wynosi (ax)' = ....
24 cze 12:15
Angela: To jak podstawiam to wszystko to wychodzi mi:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt , a nie |
| ∫ |
| dt |
| | √1−t2 | | ln2 | | √1−t2 | |
24 cze 12:31
wredulus_pospolitus:
a to ciekawe
2
x = t
| | dt | | dt | |
2xln2 dx = dt −> dx = |
| = |
| |
| | 2x ln2 | | t* ln2 | |
i podstawiamy:
| | t | | dt | | dt | | 1 | | dt | |
|
| * |
| =∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √1−t2 | | t*ln2 | | ln2√1−t2 | | ln2 | | √1−t2 | |
24 cze 12:34
pigor: ..., możesz w takim razie nieco inaczej np. logarytmując
obustronnie tak :
2x=t ⇒ ln2
x=lnt ⇒ xln2=lnt ⇒ ln2dx=
1tdt ⇒
dx=1ln2* 1t dt,
więc
| | t dt | | dt | |
... = 1ln2 ∫ |
| = 1ln2 ∫ |
| = 1ln2arcsint = |
| | t √1−t2 | | √1−t2 | |
=
1ln2 arcsin 2x+C − szukana całka ...
24 cze 12:47
Angela: aha już wiem

czyli nie muszę wcale używać tego wzoru pomocniczego a
x...
Dziękuję!
24 cze 12:49
Angela: pigor, wolę nie mieszać sobie w głowie wieloma sposobami naraz

dopiero zaczynam przygodę z
całkami dlatego wolę zrozumieć jedną opcję rozwiązywania i nią sie posługować, a dopiero
później zauważac że mozna to obliczyc na wiele sposobów... ale dzięki za pomoc
24 cze 12:51
pigor: ....,
24 cze 13:02