ZAGADKOWA CAŁECZKA
ANIK: xdx√x+1
24 cze 11:46
ANIK: to jest całka oczywiscie zapomnialam znaku dodac
24 cze 11:51
Nienor: x+1=t
dx=dt
| | t−1 | | t | | 1 | |
I=∫ |
| dt=∫( |
| − |
| )dt=...
|
| | √t | | √t | | √t | |
24 cze 12:01
Angela: Nienor: na pewno można zrobić tak jak Ty, że z tego co podstawiasz za t, wyznaczasz sobie
x...

Nigdy się z tym nie spotkałam...
24 cze 12:07
Angela: Czyli wynik będzie taki:?
24 cze 12:20
wredulus_pospolitus:
oblicz z tego pochodną i sprawdź
24 cze 12:21
wredulus_pospolitus:
ale wygląda dobrze
24 cze 12:22
Rafał28: | | x | | x + 1 − 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(x+1)1/2dx − ∫(x+1)−1/2dx = |
| | √x+1 | | √x+1 | |
23(x+1)
3/2 − 2(x+1)
1/2 + C =
23√x+1(x−2) + C
24 cze 13:07
asdf: CAngela, mi wyszło:
24 cze 13:09
wredulus_pospolitus:
panowie ... toć to samo
24 cze 13:13
asdf: nie to samo....mnożenie nie jest przemienne!
24 cze 13:15
pigor: ..., a ja chcę jak najszybciej pozbyć się pierwiastków
no i tym samym , później koszmarnych ułamków dlatego wolę
podstawienie :
√x+1= t ⇒ ⇒ x+1= t
2 ⇒
x=t2−1 ⇒
dx=2tdt , wtedy
| | 2t(t2−1) | |
...= ∫ |
| dt= 2 ∫(t2−1)dt = 2(13t3−t)= 23t(t2−3)= |
| | t | |
=
23√x+1(x+1−3)+C=
23(x−2)√x+1+C − szukana całka . ...
24 cze 13:19
pigor: ..., O!
Rafał28 podoba mi się to . ...
24 cze 13:22
Nienor: Rafał robi w zasadzie to co ja, tylko bez podstawienia. Wychodzi asdf, jak już
pokazał Rafał, to samo.
Angelo jak najbardziej można.
24 cze 13:36