matematykaszkolna.pl
calka ada: oblicz ∫(na dole calki k) sinxdx, gdzie k jet fragmentem krzywe y=sinx, 0≤x≤π
24 cze 10:19
wredulus_pospolitus: obliczasz całkę z sinx po krzywej sinx
24 cze 10:21
michal: tak. ∫sinx po krzywej y=sinx
24 cze 10:23
wredulus_pospolitus: zdecyduj się co do imienia ... i płci a rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej emotka
24 cze 10:24
ada: ok ok. tak rozumiem. tylko prosilabym rozwiaznaie
24 cze 10:28
wredulus_pospolitus: to w końcu Ada emotka
24 cze 10:29
ada: tak ada. bedziemy pisac o mojej osobie czy o zadaniu?
24 cze 10:30
wredulus_pospolitus: skoro rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej i masz całkowac daną krzywą po tejże własnie krzywej to rozwiązanie powinno być natychmiastowe chyba że własnie nie rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej
24 cze 10:35
ada: a podalbys mi rozwazanie?
24 cze 10:37
wredulus_pospolitus: jasne ... =0
24 cze 10:38
ada: a cale rozwazanie od poczatku do konca...ale dowcipny jestes
24 cze 10:40
wredulus_pospolitus: chyba że (co jest mocno prawdopodobne) coś tutaj pokićkałaś/−eś w treści zadania albo jest to 'chytry' plan wykładowcy, aby sprawdzić w prosty sposób czy rozumiecie ideę całkowania krzywoliniowego
wredulus_pospolitus: no i właśnie widać że nie masz bladego pojęcia co oznacza całkowanie krzywoliniowe dla funkcji jednej zmiennej
ada: czyli bedzie tak ∫(od o do pi)sinx= −cosx]0d zera do pi= −1+1 ?
24 cze 10:48
Artur z miasta Neptuna: Jezeli jest to calka krzywoliniowa po krzywej sinx to NIE jezeli jest to zwykla calka oznaczona to tak
24 cze 10:56
ada: uwazam ze trzeba wykozystac calki podwojne, tylko nie wiem jaki przedzial wziac
24 cze 10:57
wredulus_pospolitus: rysunek jeżeli krzywa jest postaci y(x) = sinx a funkcja podcałkowa to f(x) = sinx tak by wyglądało (obliczanie pola ... fioletowe kreski) gdybyś miał/−a ∫k (sinx +1) dx po krzywej k:y=sinx w granicach 0:π
24 cze 11:10
wredulus_pospolitus:
 3 
a raczej nie 0:π ... tylko 0:

π
 2 
24 cze 11:11
0: przedzial na pewno byl od 0:π.
24 cze 11:18
wredulus_pospolitus: nie rozumiesz ... ja podałem inny przykład na innym przedziale aby zademonstrować jaka jest geometryczna intrepretacja całki krzywoliniowej po funkcji jednej zmiennej
24 cze 11:19
ada: czyli zadanie ktore podalam bedzie z wykorszyatniem zwykle calki?
24 cze 11:23
wredulus_pospolitus: napisałem Ci jezeli jest to zwykła całka oznaczona czyli ∫0π sinx dx to tak jeżeli jest to całka krzywoliniowa ∫k sinx dx ; gdzie k:y=sinx dla 0≤π to NIE wyniki będa takie same i będą wynosiły 0 ale chodzi tutaj o interpretacje geometryczną tych dwóch (różnych) całek
24 cze 12:01
wredulus_pospolitus: w zwykłej całce obliczasz pole pomiędzy osią OX a krzywą daną pod całką w drugiej obliczasz pole pomiędzy krzywą po której obliczasz całkę, a krzywą daną pod całką
24 cze 12:02
wredulus_pospolitus: po prostu ... jako zwykła całka ... funkcja podcałkowa ma takie samo pole nad jak i pod osią OX i dlatego całka z niej =0 ale jako całka krzywoliniowa po takiej krzywej ... nie ma W OGÓLE pola ... bo sie pokrywa z krzywą po której (względem której) obliczane jest pole
24 cze 12:17