calka
ada: oblicz ∫(na dole calki k) sinxdx, gdzie k jet fragmentem krzywe y=sinx, 0≤x≤π
24 cze 10:19
wredulus_pospolitus:
obliczasz całkę z sinx po krzywej sinx
24 cze 10:21
michal: tak. ∫sinx po krzywej y=sinx
24 cze 10:23
wredulus_pospolitus:
zdecyduj się co do imienia ... i płci

a rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej
24 cze 10:24
ada: ok ok. tak rozumiem. tylko prosilabym rozwiaznaie
24 cze 10:28
wredulus_pospolitus:
to w końcu Ada
24 cze 10:29
ada: tak ada. bedziemy pisac o mojej osobie czy o zadaniu?
24 cze 10:30
wredulus_pospolitus:
skoro rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej
i masz całkowac daną krzywą po tejże własnie krzywej
to rozwiązanie powinno być natychmiastowe
chyba że własnie nie rozumiesz co oznacza całkowanie po krzywej
24 cze 10:35
ada: a podalbys mi rozwazanie?
24 cze 10:37
wredulus_pospolitus:
jasne ... =0
24 cze 10:38
ada: a cale rozwazanie od poczatku do konca...ale dowcipny jestes
24 cze 10:40
wredulus_pospolitus:
chyba że (co jest mocno prawdopodobne) coś tutaj pokićkałaś/−eś w treści zadania
albo jest to 'chytry' plan wykładowcy, aby sprawdzić w prosty sposób czy rozumiecie ideę
całkowania krzywoliniowego
24 cze 10:40
wredulus_pospolitus:
no i właśnie widać że nie masz bladego pojęcia co oznacza całkowanie krzywoliniowe dla funkcji
jednej zmiennej
24 cze 10:40
ada: czyli bedzie tak ∫(od o do pi)sinx= −cosx]0d zera do pi= −1+1 ?
24 cze 10:48
Artur z miasta Neptuna:
Jezeli jest to calka krzywoliniowa po krzywej sinx to NIE
jezeli jest to zwykla calka oznaczona to tak
24 cze 10:56
ada: uwazam ze trzeba wykozystac calki podwojne, tylko nie wiem jaki przedzial wziac
24 cze 10:57
wredulus_pospolitus:

jeżeli krzywa jest postaci y(x) = sinx
a funkcja podcałkowa to f(x) = sinx
tak by wyglądało (obliczanie pola ... fioletowe kreski) gdybyś miał/−a ∫
k (sinx +1) dx po
krzywej k:y=sinx w granicach 0:π
24 cze 11:10
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
a raczej nie 0:π ... tylko 0: |
| π |
| | 2 | |
24 cze 11:11
0: przedzial na pewno byl od 0:π.
24 cze 11:18
wredulus_pospolitus:
nie rozumiesz ... ja podałem inny przykład na innym przedziale aby zademonstrować jaka jest
geometryczna intrepretacja całki krzywoliniowej po funkcji jednej zmiennej
24 cze 11:19
ada: czyli zadanie ktore podalam bedzie z wykorszyatniem zwykle calki?
24 cze 11:23
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci
jezeli jest to zwykła całka oznaczona czyli ∫0π sinx dx
to tak
jeżeli jest to całka krzywoliniowa ∫k sinx dx ; gdzie k:y=sinx dla 0≤π
to NIE
wyniki będa takie same i będą wynosiły 0
ale chodzi tutaj o interpretacje geometryczną tych dwóch (różnych) całek
24 cze 12:01
wredulus_pospolitus:
w zwykłej całce obliczasz pole pomiędzy osią OX a krzywą daną pod całką
w drugiej obliczasz pole pomiędzy krzywą po której obliczasz całkę, a krzywą daną pod całką
24 cze 12:02
wredulus_pospolitus:
po prostu ... jako zwykła całka ... funkcja podcałkowa ma takie samo pole nad jak i pod osią OX
i dlatego całka z niej =0
ale jako całka krzywoliniowa po takiej krzywej ... nie ma W OGÓLE pola ... bo sie pokrywa z
krzywą po której (względem której) obliczane jest pole
24 cze 12:17