.
Pawexs: Wykaż, że długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wyraża się wzorem
24 cze 09:24
wredulus_pospolitus:
rysunek chociaż zrobiony
24 cze 09:40
Pawexs:

| | 2P | | ab | | ab | |
r= |
| P= |
| r= |
| |
| | a+b+c | | 2 | | a+b+c | |
24 cze 09:46
wredulus_pospolitus:
z tw. pitagorasa
a
2 + b
2 = c
2 −> a
2 + b
2 − c
2 = 0 −> a
2+b
2 + 2ab − c
2 = 2ab −> (a+b)
2 − c
2 = 2ab −>
| | ab | | 2P | |
−> (a+b−c)(a+b+c) = 2*2* |
| −> (2p)*(a+b−c) = 4*(P) −> a+b−c = |
| −> |
| | 2 | | p | |
| | 2P | | a+b−c | |
−> a+b−c = |
| −> a+b−c = 2r −> r = |
| |
| | | | 2 | |
oznaczenia:
p −−−− połowa obwodu trójkąta
P −−−− pole trójkąta
korzystasz ze wzoru: P
Δ = p*r
24 cze 09:52
wredulus_pospolitus:
natomiast wzór: P=p*r masz z tego co napisałes powyżej
| | 2P | | a+b+c | |
r = |
| −> r* |
| = P −> r*p = P |
| | a+b+c | | 2 | |
24 cze 09:55
Pawexs: Rozumiem! Dzięki
24 cze 10:10
pigor: ..., lub z własności odcinków przyprostokątnych
i przeciwprostokątnej tycznych do okręgu masz równość :
a−r+b−r = c ⇔ 2r= a+b−c ⇔
r = 12(a+b−c) c.n.w. . ...
24 cze 12:58
Eta:
| | a+b−c | |
c= a−r+b−r ⇒ 2r= a+b−c ⇒ r= |
| |
| | 2 | |
24 cze 20:45
pigor: ..., o! jak piknie, a myślałem, że to ja piszę. ...

gotowce
24 cze 21:38
Eta:
Hej
pigor 
Chciałam tylko zilustrować Twojego "gotowca"
24 cze 21:52