mpis
jarek: W magazynie znajdują się ubrania z 3
zakładów krawieckich A1, A2, A3,
przy czym wiadomo, że z zakładu A1
pochodzi 50% ubrań, z zakładu A2
30%, a z zakładu A3 20%.
Ze względu na jakość produkcja kształtuje się następująco:
W A1 80% ubrań I gatunku, 20% II
gatunku; w A2 70% I garunku, 30%
II gatunku; w A3 60% I gatunku, 40%
II gatunku. Obliczyć prawdopodobieństwo tego,
że przypadkowo wzięte ubrania z
magazynu będą pochodzić z zakładu
A1 jeśli stwierdzono, że są I gatunku.
24 cze 08:51
jaco: P(A1|GI) = P(A1 \ GI) / P(GI) = P(A1)P(GI|A1) / (
P(A1)P(GI|A1)+P(A2)P(GI|A2)+P(A3)P(GI|A3))= 0.5 * 0.8 /( 0.5 * 0.8+0.3 * 0.7+0.2* 0.6)
24 cze 09:18
jarek: dzięki Jaco

już mam wszystkie zadania
24 cze 09:26
jaco: | | P(A1 U GI) | | P(A1)P(GI|A1) | |
P(A1|GI) = |
| = |
| = |
| | P(GI) | | P(A1)P(GI|A1)+P(A2)P(GI|A2)+P(A3)P(GI|A3) | |
| | 0.5 * 0.8 | |
|
| |
| | 0.5 * 0.8+0.3 * 0.7+0.2 * 0.6 | |
24 cze 09:29