.
Pawexs: Wyznacz pole rombu o boku długości 2, jeżeli suma długości jego przekątnych wynosi 5
24 cze 08:20
krystek: | | 1 | | 1 | |
d1+d2=5 oraz ( |
| d1)2+( |
| d2)2=22 |
| | 2 | | 2 | |
24 cze 08:22
Pawexs: Jak to dalej przekształcić
24 cze 08:31
24 cze 08:35
Pawexs: Co dalej
24 cze 08:35
vitek1980: taki romb nie istnieje
24 cze 08:38
Pawexs: Istnieje...
24 cze 08:40
vitek1980: sorry błąd
d1+d2=5
(d1+d2)2=25
d12+2d1d2+d22=25 oraz d12+d22=16
2d1d2=25−16=9|:4
P = 9/4
24 cze 08:42
vitek1980: wzór na pole − połowa iloczynu przekątnych
24 cze 08:42
Pawexs: Sorry... Może głupie pytanie, ale dlaczego d12+d22=16?
24 cze 08:45
Pawexs: Już wiem, dzięki
24 cze 08:47