II. Geometria analityczna.
lewy:
2. Dane są punkty: A = (−2, −8), B = (4, 4), C = (−3, 5). Wykonaj polecenia:
a) znajdź równanie prostej AB,
b) znajdź równanie symetralnej odcinka AB,
c) znajdź równanie środkowej trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka
24 cze 01:12
bezendu:

a) −2a+b=−8 / *(−1)
4a+b=4
2a−b=8
4a+b=4
6a=12
a=2
4*2+b=4
8+b=4
b=−4
y=2x−4
b)
√(x+2)2+(y+8)2=
√(x−4)2+(y−4)2
(x+2)
2+(y+8)
2=(x−4)
2+(y−4)
2
x
2+4x+4+y
2+16y+64=x
2−8x+16+y
2−8y+16
4x+4+16y+64=−8x+16−8y+16
24y=−12x−36 /24
24 cze 07:15
bezendu: c) którego wierzchołka? sprecyzuj
24 cze 07:17
Gustlik: Bezendu, zrobiłeś trochę dookoła swiata. Najprościej wektorami:
A = (−2, −8), B = (4, 4), C = (−3, 5)
ad a) AB
→=[4−(−2), 4−(−8)]=[6, 12]
y=2x+b
podstawiam wsp. np. B:
4=2*4+b
4=8+b
b=−4
Odp. y=2x−4
ad b)
Współczynnik kier. symetralnej a
2=−U{1]{2} (war. prostopadłości)
y=−U{1]{2}x+b
A = (−2, −8), B = (4, 4), C = (−3, 5)
Liczę środek AB:
| | −2+4 | | −8+4 | |
S=( |
| , |
| )=(1, −2) |
| | 2 | | 2 | |
−2=−U{1]{2}*1+b
−2=−U{1]{2}+b
24 cze 14:02
bezendu: Gustlik masz 100% racji, że wektorami jest prościej ale nie byłem pewny i dlatego zrobiłem
''tradycyjnie''
24 cze 14:23
pigor: ..., Dane są punkty: A = (−2, −8), B = (4, 4), C = (−3, 5). Wykonaj polecenia:
a) znajdź równanie prostej AB,
b) znajdź równanie symetralnej odcinka AB,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może jeszcze tak :
b) AB
→= [4+2, 4+8]= [6,12]= 6 [1,2] i S
AB=(
12(−2+4)),
12(−8+4))= (1,−2) ⇒
⇒ s
AB : 1(x−1)+2(y+2)=0 ⇔
x+2y+3=0 − szukane równanie symetralnej s
AB,
wtedy np. tak :
a) AB : 2(x−4)−1(y−4)=0 ⇔
2x−y−4=0 − szukane równanie prostej AB. ...
24 cze 14:58
Gustlik: Pigor, masz rację tylko w szkole nie przerabia się tych "Twoich" wzorów nawet na
rozszerzeniu. A szkoda...
25 cze 14:52
pigor: a dlaczego nie

może warto pokazać to zainteresowanym uczniom
np. tak : jeśli p: Ax+By+C=0 i (x
o,y
o)∊p, czyli Ax
o+By
o+C=0 ⇒ C= −Ax
o−By
o
i Ax−Ax
o+By−By
o= 0 ⇒
A(x−xo)+B(y−yo)= 0 − równanie prostej przez 1 punkt .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czy to takie trudne dla obecnych nauczycieli (niech oleją podstawę, czy jak to gawno się
nazywa) ; stąd jak znalazł np.
A(x−xo)+B(y−yo)+C(z−zo)=0 − równanie płaszczyzny przez
1 punkt w 3D itp. analogie potrzebne na studiach,
25 cze 22:10