matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
1. Rozwiąż algebraiczne układy równań:
lewy:
x−y=2 x*y=3
24 cze 00:11
Mila:
x=y+2 (y+2)*y=3 y
2
+2y−3=0 Δ=4+4*3=16
−2−4
−2+4
y=
=−3 lub y=
=1
2
2
x=−3+2=−1 lub x=1+2=3 odp x=−1 i y=−3 lub x=3 i y=1
24 cze 00:21