| 1 | 1 | |||
4) w3 : | * w3 + | * w2 | ||
| 7 | 37 |
| 675 | 545 | 95 | ||||
| 0 0 | | | |||||
| 259 | 259 | 259 |
Robisz macierz A:
[3 −2 5 4]
A = [1 −4 4 3]
[9 −1 3 2]
Liczysz minor z A:
|3 −2 5|
m1 = |1 −4 4| = 85 ≠ 0
|9 −1 3|
Zatem rz A = 3
Robisz macierz uzupełnioną o wektor b:
[3 −2 5 4 2]
U = [1 −4 4 3 3]
[9 −1 3 2 4]
Widać, że rz A = rz U = 3
Niech r = rz A = rz U i niech n − liczba niewiadomych (u nas n = 4)
Zatem n > r bo 4 > 3 ,czyli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od n − r = 4 − 3 =
1 parametrów.
Bierzemy nasz minor m1 i tworzymy z niego układ równań zapisując kolejno pod zmiennymi. Tam
gdzie element minoru nie będzie pod zmienną wstawiamy α (parametr).
Zatem:
3x − 2y + 5z + 4α = 2
x − 4y + 4z + 3α = 3
9x − y + 3z + 2α = 4
Przerzucamy to z "α" na drugą stronę traktując jako parametr.
3x − 2y + 5z = 2 − 4α
x − 4y + 4z = 3 − 3α
9x − y + 3z = 4 − 2α
Rozwiązujemy ten układ wzorami Cramera.
|3 −2 5|
W = |1 −4 4| = 85
|9 −1 3|
|2−4α −2 5|
Wx = |3−3α −4 4| = 5α +35
|4−2α −1 3|
| Wx | 5α + 35 | α + 7 | ||||
x = | = | = | , α ∊ R | |||
| W | 85 | 17 |