Aksjomat
bezendu:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=|n
2−90|−17
a) uzasadnij że ten ciąg nie jest monotoniczny
a) a
n+1=|(n+1)
2−90|−17=|n
2+2n+1−90|−17

jak to zrobić dalej ?
a
n+1−a
n ?
23 cze 22:22
Ajtek:
Czesć

.
Odejmij to od siebie normalnie. Samo wyjdzie

.
23 cze 22:23
bezendu: Witaj
Ajtek zaraz zobaczymy
23 cze 22:24
Ajtek:
Baw się, a ja walczę z komarem
23 cze 22:24
bezendu:
23 cze 22:26
bezendu: Ajtek tego nie można chyba tak sobie odjąć

nie wychodzi mi rozwiązanie
23 cze 22:33
Ajtek:
Na przediałach musisz machnąć

.
23 cze 22:36
bezendu:
1o<−3√10 ,3√10>
2o(−∞,−3√10)∪(3√10,∞)
1o n2−90−17=n2−107
2o −n2+90−17=−n2−73 =−(n2+73)
23 cze 22:44
Ajtek:
Nie wiem, nie liczę tego. Pamiętaj, że masz doczynienia z ciągiem

.
23 cze 22:45
bezendu: obliczenia są dobre ale co dalej z tym ?
23 cze 22:46
Ajtek:
Wykaż że ciąg nie jest monotoniczny
23 cze 22:47
Ajtek:
| | an+1 | |
A może warto sprawdzić |
| |
| | an | |
23 cze 22:49
bezendu: jak bym wiedział jak to zrobić (bo a
n+1−a
n tu nie działa ) to bym nie wstawiał tego na
forum,
jestem w martwym punkcie
23 cze 22:49
Ajtek:
Czytaj post wyżej

.
23 cze 22:51
bezendu: to też już próbowałem
23 cze 22:52
Ajtek:
Masz f. kwadratową, pokaż iż przyjmuje one "nie rózne" wartości

.
23 cze 22:54
bezendu: a1=−106
a2=−102
a3=−97
23 cze 22:58
Ajtek:
Szukaj w okolicy 3√10, tam powinno coś bć ukryte.
To tak na szybko.
23 cze 23:01
Ajtek:
Czyli 9, 10 wyraz ciągu.
23 cze 23:01
bezendu: 3√10≈9
a9==26
nic tu nie widzę ?
23 cze 23:02
Ajtek:
Poszukaj a
10, a
8, a
11.
Ja już dzisiaj nie myślę

.
23 cze 23:06
Mila:
Masz dobrą podpowiedź od Ajtka
[3√10]=9
licz a8,a9,a10
23 cze 23:07
Ajtek:
Mila
23 cze 23:07
bezendu: oczywiście jest mały błąd
an=−n2+73
23 cze 23:11
Mila:
Ajtek No i cóż ta mała maszkarka oznacza?
Pytałam Cię o wrażenia z Opola i zlekceważyłeś moje pytanie.
23 cze 23:12
bezendu: a
8=9
a
9=−8
a
10=−7
już mam policzone
23 cze 23:15
Ajtek:
Mila kiedy mnie o to pytałaś?
23 cze 23:20
Mila: Wiesz jak wygląda wykres funkcji kwadratowej z wartością bezwzględną, następuje zmiana
monotoniczności, tutaj ważne jest dodatnie miejsce zerowe:
a8=9>a9=−8,
a9=−8<a10=−7 zmiana typu monotoniczności,
maleje, a potem rośnie, zatem nie można stwierdzić, że ciąg jest malejący albo rosnący.
Miałam policzone, ale zrezygnowałam z wpisu, bo rozwiązywaliście z Ajtkiem.
23 cze 23:25
bezendu: OK dziękuje
23 cze 23:28
Ajtek:
Mila nie rezygnuj z wpisów, proszę Ciebie o to. Ja do Ciebie pretensji miał nie będę. Wiem
ile to czasu zajmuje (zakodowanie)

Łap

.
23 cze 23:28
Ajtek:
Mila,
bezendu jest myślacy

. Jemu to nie zaszkodzi. Dwa różne sposoby, a On będzie
to analizował. Nocki nie prześpi, ale dojdzie do sedna. Ambitny jest

.
23 cze 23:36
bezendu: Czemu mącić
Mila Twoje wpisy są zawsze bardzo mile widziane, zawsze można z nich dużo
wywnioskować, a inny sposób rozwiązania też jest przydatny
23 cze 23:38