Prosze,bardzo pilne:))))
Kajaa : nie chce mi wyjsc...
Tozsoamosci.
sin2αcosα+cos3α=cosα
sin2α/1−cosα=1+cosα
1−2cos2α=2sin2α−1
23 cze 22:22
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
23 cze 22:27
Kajaa : nie mam pojecia jak to zrobic.
23 cze 22:43
Janek191:
| sin2 α | |
| = 1 + cos α |
| 1 − cos α | |
sin
2 α + cos
2 α = 1 ⇒ sin
2 α = 1 − cos
2 α
zatem
| | sin2 α | | 1 − cos2 α | |
L = |
| = |
| = |
| | 1 − cos α | | 1 − cos α | |
| | (1 − cos α)*( 1 + cos α) | |
= |
| = 1 + cos α = P |
| | 1 − cos α | |
23 cze 22:46
Janek191:
sin2 α *cos α + cos3 α = cos α
L = sin2 α *cos α + cos3 α = cos α *( sin2 α + cos2 α) = cos α *1 = cos α = P
bo
sin2 α + cos2 α = 1 tzw. "jedynka trygonometryczna"
23 cze 22:49
Janek191:
1 − 2 cos2 α = 2 sin2 α − 1
sin2 α + cos2 α = 1 ⇒ cos2 α = 1 − sin2 α
zatem
L = 1 − 2 cos2 α = 1 − 2*( 1 − sin2 α) = 1 − 2 +2 sin2 α = 2 sin2 α − 1 = P
23 cze 22:52