Ekstrema lokalne funkcji
Bart:
Witam mam takie zadanie:
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
f(x)=x3−4x2+4x+1
Zrobiłem to tak:
[WK]
f'(x)=3x2−8x+4
po obliczeniu delty:
x1=2
x2=6
[WW]
f''(x)=6x−8
f''(2)=12−8
4>0 występuje minimum lokalne
f''(6)=36−8=28
28>0 występuje minimum lokalne
w x=2 minimum lokalne przy f(2)=8−16+8+1=1
w x=6 minimum lokalne przy f(6)=63−4*36+24+1=97
Moje pytanie czy dobrze jest to zrobione zadanie i dwa czy mogą w jednym takim równaniu
wystąpić dwa np minima lokalne? Bo wydaje mi się, że mam błąd. proszę o pomoc. Dzięki!
23 cze 21:56
Bart: odswiezam
23 cze 22:33
Mila:

f(x)=x
3−4x
2+4x+1
f'(x)=3x
2−8x+4
f'(x)=0⇔3x
2−8x+4=0
Δ=64−4*3*4=16
| | 8−4 | | 2 | | 8+4 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =2 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
Badam znak pochodnej
f'(x)>0⇔funkcja jest rosnąca⇔
| | 2 | |
x< |
| lub x>2 funkcja rosnąca |
| | 3 | |
| | 2 | |
dla x∊( |
| ,2) funkcja malejąca |
| | 3 | |
| | 2 | | 59 | |
w x= |
| funkcja ma maksimum lokalne y max= |
| |
| | 3 | | 27 | |
| | 2 | |
( pochodna przy przy przejściu przez punkt |
| zmienia znak z dodatniego na ujemny ↗↘) |
| | 3 | |
w x=2 funkcja ma min lokalne y
min=1
( pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni↘↗)
albo liczysz wartości II pochodnej:
| | 2 | | 2 | |
f''(x)=6x−8 , f''( |
| )=6* |
| −8=−4<0 maksimum lokalne |
| | 3 | | 3 | |
f''(2)=4 >0 minimum lokalne
23 cze 22:37
Bart: bardzo dziękuje za odpowiedź widze że błędów narobiłem sporo
23 cze 22:39
Mila:
23 cze 22:43
Ajtek:
Hej
Mila 
. "Prawie" Ciebie nie widać
23 cze 22:44