Matura R z matematyki co warto umieć...
xdc: Cześć!
Zamierzam za rok napisać maturę z matematyki R. Kupiłem zbiory Kiełbasy, mam podręczniki
Kłaczkowa i sporo chęci ale... Ale pracując samodzielnie nie potrafię ocenić, które
zagadnienia są kluczowe w kontekście matury. Interesują mnie Wasze opinie na temat tego co
koniecznie należy umieć. Patrząc po starych maturach − nie często zdarzają się zadania z
logiki, za to często są równania z wartościami bezwzględnymi i na pewno kilka takich
prawidłowości zaobserwowaliście

.
Czy dzielenie wielomianów jest bardzo przydatne czy wystarczy sam schemat Hornera (wielomiany
przez dwumian)? Na jakie działy zwrócić szczególną uwagę? Co można potraktować lżej?
Proszę o wskazówki

Pozdrawiam
23 cze 21:26
bezendu: Ucz się wszystkiego po kolej a nie wybiórczo, wszystko się przyda
23 cze 21:28
xdc: Wiem wiem

.
Jednak na niektóre rzeczy na pewno warto zwrócić większą uwagę niż na inne i właśnie jakieś
refeksje do czego się mocniej przyłożyć mnie interesują.
23 cze 21:32
bezendu: Tego Ci nie powiem bo sam za rok dopiero mam maturę
23 cze 21:33
Ratarcia: Najlepszym sposobem jest zrobienie zestawów maturalnych z zeszłych lat : tych oficjalnych jak i
próbnych i operonowskich. Po zrobieniu kilkunastu zauważysz ,że zadania z roku na rok są
praktycznie bardzo podobne. Każdy dział jest tak samo ważny ,choć jak wiadomo w 11 czy 12
zadaniach nie da się wszystkich zawrzeć. Wiadomo : wartość bezwzględna, równania z parametrem,
stereometria, planimetria, geometria analityczna− okręgi, styczne itp. , funkcje
trygonometryczne też są bardzo często i są dość ważne. Nie da się powiedzieć tak naprawdę czy
jest coś co można potraktować lżej. Moim zdaniem przerobienie wielu arkuszy przyniesie sukces
. Powodzenia
23 cze 22:14
xdc: Dziękuję za opinię

. Czekam na więcej
23 cze 22:42
Ajtek:
Przede wszytkim musisz myśleć przy zadaniach
23 cze 22:43