matematykaszkolna.pl
Matura R z matematyki co warto umieć... xdc: Cześć! Zamierzam za rok napisać maturę z matematyki R. Kupiłem zbiory Kiełbasy, mam podręczniki Kłaczkowa i sporo chęci ale... Ale pracując samodzielnie nie potrafię ocenić, które zagadnienia są kluczowe w kontekście matury. Interesują mnie Wasze opinie na temat tego co koniecznie należy umieć. Patrząc po starych maturach − nie często zdarzają się zadania z logiki, za to często są równania z wartościami bezwzględnymi i na pewno kilka takich prawidłowości zaobserwowaliście . Czy dzielenie wielomianów jest bardzo przydatne czy wystarczy sam schemat Hornera (wielomiany przez dwumian)? Na jakie działy zwrócić szczególną uwagę? Co można potraktować lżej? Proszę o wskazówki Pozdrawiam
23 cze 21:26
bezendu: Ucz się wszystkiego po kolej a nie wybiórczo, wszystko się przyda emotka
23 cze 21:28
xdc: Wiem wiem . Jednak na niektóre rzeczy na pewno warto zwrócić większą uwagę niż na inne i właśnie jakieś refeksje do czego się mocniej przyłożyć mnie interesują.
23 cze 21:32
bezendu: Tego Ci nie powiem bo sam za rok dopiero mam maturę emotka
23 cze 21:33
Ratarcia: Najlepszym sposobem jest zrobienie zestawów maturalnych z zeszłych lat : tych oficjalnych jak i próbnych i operonowskich. Po zrobieniu kilkunastu zauważysz ,że zadania z roku na rok są praktycznie bardzo podobne. Każdy dział jest tak samo ważny ,choć jak wiadomo w 11 czy 12 zadaniach nie da się wszystkich zawrzeć. Wiadomo : wartość bezwzględna, równania z parametrem, stereometria, planimetria, geometria analityczna− okręgi, styczne itp. , funkcje trygonometryczne też są bardzo często i są dość ważne. Nie da się powiedzieć tak naprawdę czy jest coś co można potraktować lżej. Moim zdaniem przerobienie wielu arkuszy przyniesie sukces . Powodzenia emotka
23 cze 22:14
xdc: Dziękuję za opinię . Czekam na więcej
23 cze 22:42
Ajtek: Przede wszytkim musisz myśleć przy zadaniach
23 cze 22:43