"Liczba "a" jest pierwsza
kamczatka: "Liczba "a" jest pierwsza, natomiast liczby "a" i "b" nie są względnie pierwsze. Podaj
zależność jaka zachodzi między liczbami "a" i "b""
23 cze 21:13
23 cze 21:21
kamczatka: skąd to wziełeś ?
23 cze 21:36
kamczatka: w odpowiedziach mam b=na n∊N
23 cze 21:37
bezendu: ja wziąłem sobie zamiast n oznaczenie k
b=ka/a
23 cze 21:52
kamczatka: a skąd jest b=ka ? zakładając że a to np.2 to jeśli będzie b=4*2=8 to 8 i 2 mają wspólny
dzielnik 2 i nie są to liczby względnie pierwsze.
23 cze 21:58
bezendu: jeśli a i b są względnie pierwsze czyli posiadają jedne dzielnik (wspólny)
czyli b dzieli się przez a
23 cze 22:01
kamczatka: a w zadaniu nie są względnie pierwsze a zapis jest {b}{a} czemu ?
23 cze 22:02
23 cze 22:02
bezendu: miało być nie są względnie pierwsze przepraszam za pomyłkę
23 cze 22:07
kamczatka: to jeśli są liczby 8 i 2 to one nie są względnie pierwsze bo mają dwa dzielniki 1 i 2.
23 cze 22:09
kamczatka: a 8 dzieli się na 2 nie rozumiem tego
23 cze 22:09
Mila:
a jest liczbą pierwszą więc dzieli się tylko przez 1 i przez siebie.
b jest podzielne przez a, bo nie są względnie pierwsze, stąd:
b=a*pewna liczba całkowita⇔
b=n*a albo jak napisał Bezendu
b=k*a, k∊N+
23 cze 22:16
kamczatka: to jeśli a wynosi 2 i przemnożymy to przez 4 to wychodzi a=2 b=8 i to nie są liczby względnie
pierwsze ?
23 cze 22:18
bezendu: Ty masz podać zależność jaka zachodzi pomiędzy tymi liczbami

8∊N więc wszystko się zgadza
23 cze 22:25
kamczatka: ale to dziwne bo liczby a i b mają nie być względnie pierwsze a są to po co taką zależność
tworzyć ?
23 cze 22:46
bezendu: zapytaj się autora zbioru
23 cze 22:48
kamczatka: już chyba jednak rozumiem bo jak wyjdzie a=2 b=8 to przecież wtedy nie są oni względnie
pierwsze.
23 cze 22:48
Mila:
Liczby względnie pierwsze:
3 i 10 nie mają wspólnego dzielnika (oprócz 1)
5 i 8
4 i 25
Liczby , które nie są względnie pierwsze:
4 i 6
10 i 12
5 i 15 ( taki wariant pasuje do Twojego zadania)
23 cze 22:48
kamczatka: dobra dzięki
23 cze 22:49