Pomozcie!! :)
Kajaa : Oblicz pozostałe wartości trygonometryczne jesli tg=√4
23 cze 21:05
Piotr:
Wyznacz z tego, np. sinα
Potem skorzystaj z jedynki trygonometrycznej sin
2α+cos
2α=1
23 cze 21:07
Piotr: ctgα wylicz z tego:
tgα*ctgα=1
23 cze 21:08
Kajaa : a nie mozna jakos inaczej?
23 cze 21:10
krystek:

| | 2 | | 1 | |
wylicz x i wówczas sinα= |
| cosα= |
| |
| | x | | x | |
23 cze 21:12
23 cze 21:13
Kajaa : nie rozumiem
23 cze 21:23
Piotr: Masz podany tgα=2 bo pierwiastek z 4 to dwa
i masz wzór tgαctgα=1
Wyliczasz z tego ctgα=1/2
23 cze 21:24
Kajaa : ahaaa dziekujee
23 cze 21:26
Kajaa : a sinα i cosα?
23 cze 21:26
5-latek: Panie Piotrze prosze tez nie zapominac ze nie jest napisane α∊(0,90) czyli jest katem ostrym .
Z warunkow zadania bedzie ze α∊(0,360) wiec trzeba wziac pod uwage znaki (czyli przypomiec
sobie slynny wierszyk −−−w 1 cwiartce wszystkie sa dodatnie , w2 cwiatrce tylko sinus itd )
23 cze 21:59
5-latek: Do Kai . Jak jest definicja sinisu i cosinusa ? Co brakuje do obliczen jesli masz dane
przyprostokatne . Wiec policz dlugosc przecieprostokatnej i wylicz wartosci sinus i cosinus
pamietajac o znakach
23 cze 22:02