Wyprowadznie wzoru
Piotr: Mam takie zadanie:
Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych a i b jeśli NWD(a,b)=6 a NWW(a,b)=36
I jest taki ''wzór'' do tego zadania
I chcialbym, aby ktos mi wytlumaczyl skad on sie wział

Za pomoc dziękuję
23 cze 21:05
Janek191:
Np.
a = 24 = 2*2*2*3
b = 56 = 2*2*2*7
więc
NWD (24,56) = 2*2*2 = 8
NWW( 24,56) = 2*2*2*3*7 = 168
Mamy
a*b = 24*56 = 1 344
NWD( 24,56)*NWW( 24,56) = 8*168 = 1 344
Wzór: NWD( a,b) * NWW( a,b) = a*b
zatem
NWD( a,b) * NWW(a,b) = 6*36 = 216
czyli a*b = 216
a = 1, b = 216
a = 2 , b = 108
a = 3 , b = 72
a = 4, b = 54
a = 6, b = 36
a = 8, b = 27
a = 9, b = 24
a = 12, b = 18
a = 18, b = 12
a = 24, b = 9
a = 27, b = 8
a = 36, b = 6
a = 54, b = 4
a = 72, b = 3
a = 108, b = 2
a = 316, b = 1
23 cze 21:32
Mila: a,b − liczby całkowite
NWD(a,b) to największy wspólny dzielnik liczb a i b − największa liczba, która dzieli bez
reszty obie liczby
NWW(a,b) to najmniejsza wspólna wielokrotność− najmniejsza liczba całkowita która dzieli się
przez obie liczby.
Jeśli mamy liczby a=12 i b=15 to 12=2*2*3 i 15=3*5
NWD(12,15)=3
NWW(12,15)=2*2*3*5=60 Tylko raz bierzemy czynnik 3− właśnie NWD
według wzoru:
| | 12*15 | | 2*2*3*3*5 | |
NWW(12,15)= |
| = |
| |
| | NWD(12,15) | | 3 | |
Teraz zastosuj do zadania.
a*b=
2*3*2*
2*3*3
Te dwa czynniki występują w obu liczbach
a=
2*3*....
b=
2*3*....
zostaje Ci 2 i 3 , teraz kombinuj.
23 cze 22:07
Janek191:
Z rozpędu źle zrobiłem !
Będzie tylko
a = 6, b = 36
a = 12, b = 18
a = 18, b = 12
a = 36, b = 6
23 cze 23:08
Piotr: Dzięki
24 cze 09:07
Mila:
24 cze 23:10
pigor: ..., Wykaż, że dla dowolnych liczb naturalnych a i b prawdziwa
jest równość a*b= NWD(a,b)* NWW(a,b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a,b∊N i niech
NWD(a,b)=d ⇒
a=dm i b=dn , przy czym NWD(m.n)=1,
to
NWW(a,b)= dmn i stąd
(a*b= dm*dn=
d2mn i NWD(a,b)*NWW(a,b)= d*dmn=
d2mn) ⇒
⇒
a*b= NWD(a,b)* NWW(a,b) . ... c.b.d.w. . ...
26 cze 19:00