.
Kamilk: 1. Wykaż, że jeżeli długości h1, h2 i h3 wysokości trójkąta spełniają równanie
(h1*h3)2+(h2*h3)2=(h1*h2)2 to ten trójkąt jest prostokątny.
2. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości a i b. Wykaż, że a+b≤√2c, gdzie c
jest długością przeciwprostokątnej.
3. Poprowadzono prostą równoległą do podstawy trójkąta. Prosta podzieliła trójkąt na dwie
figury, których stosunek pól wynosi m:n. W jakim stosunku prosta ta podzieliła boki trójkąta?
23 cze 21:00
q: ad 2:
a + b <= √2c / ()2
a2 + b2 + 2ab <= 2c2
z tw. pitagorasa
a2 + b2 + 2ab <= 2(a2 + b2)
(a − b)2 >= 0
23 cze 21:34
Kamilk: Ok, dzięki
23 cze 22:02
Kamilk: Szukam pomocy z zadaniem 1 i 3
24 cze 08:13
Nienor: | | m | |
3.Jeżeli stosunek pól wynosi |
| (a zauważ, że trójkąty muszą być podobne), to stosunek ich |
| | n | |
| | m | |
boków do siebie musi być √ |
| |
| | n | |
24 cze 08:48
Kamilk: Dzięki
24 cze 08:58
Kamilk: Zostało pierwsze
24 cze 09:16
Kamilk: ...
24 cze 11:04
Nienor: Wiadomo, że (narysuj trójkąt, ponazywaj boki i wysokości, mogą być trochę inne oznaczenia, ale
to nie ważne):
Wiemy też, że:
(h
1h
3)
2+(h
2h
3)
2=(h
h2)
2
| | b2 | | b2 | | b2 | | b2 | |
h12*h12* |
| +h12 |
| *h12* |
| =h12*h12* |
|
|
| | c2 | | a2 | | c2 | | a2 | |
a
2+b
2=c
2
A warunek spełniają tylko trójkąty prostokątne (tw. Pitagorasa)
24 cze 13:56