ciągi+planimetria
luna12: 1.Oblicz sumę 80 kolejnych liczb naturalnych, które przy podzieleniu przez 5 dają resztę 1.
2. Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny o przyprostokątnej 10. Oblicz
przyprostokątne.
23 cze 20:09
Janek191:
z.1
Mamy ciąg arytmetyczny:
a1 = 6
a2 = 11
zatem
r = 11 − 6 = 5
a80 = a1 + 79*r = 6 + 79*5 = 401
więc
S80 = 0,5 *( a1 + a80)*80 = 40*( 6 + 401) = 40*407 = 16 280
=======================================================
23 cze 21:09
Janek191:
@luna12:
O przyprostokątnej 10 , czy przeciwprostokątnej 10 ?
23 cze 21:12
5-latek: Do zadania nr 1 Janek trzeba dac a1=1 bo 1:5=0 i reszty 1 i a2=6
23 cze 21:20
Mila:

AC=y+2
BC=x+2
x+y=10
(2+x)
2+(2+y)
2=10
2
(2+x)
2+(2+10−x)
2=100
dokończ
23 cze 21:22
Janek191:
z.1
Poprawka
a1 = 1
a2 = 6
r = 6 − 1 = 5
a80 = a1 + 79*r = 1 + 79*5 = 396
więc
S80 = 0,5*(a1 + a80)*80 = 40*( 1 + 396) = 40*397 = 15 880
=====================================================
23 cze 21:38