algebra
dawid: Trivial, Vizer, Krzysiek, b. jesteście może ?
23 cze 19:23
wredulus_pospolitus:
nie ma ich
23 cze 19:35
Trivial: Mnie nie ma.
23 cze 19:52
dawid: Pytanie : Jest przekształceniem liniowym, F : U −> V
a) U = V = M
n x m ( R ) i F(A) = A + I (I − m. iden o wymiarach m x n)
b) U = V = M
n x m ( R ) i F(A) = A − A
T
c) U = C[0,1]
| | 1 | |
V = R i F(f) = |
| (f(0) + f(1)) |
| | 2 | |
odp. uzasadnij
23 cze 22:23
dawid:
23 cze 23:42
b.: sprawdź, czy F(A+B) = F(A) + F(B) oraz czy F(αA) = αF(A) (α−skalar)
to jest zadanie samorozwiązujące się
24 cze 00:23
dawid: wiem, ale nie wiem jak z tymi macierzami to zrobić
24 cze 00:25
dawid: mógłbyś pokazać, jak zrobić to pierwsze ?
24 cze 00:36
b.: lewa strona
F(A+B) = (A+B)+I = A+B+I
prawa strona
F(A)+F(B) = ... (dokończ i sprawdź, czy są równe)
24 cze 09:35
dawid: F(A) + F(B) = A + I + B + I = A + B + 2I
F(A + B) != F(A) + F(B)
więc nie są
24 cze 13:50
dawid: F(A + B) = (A + B) − (A + B)T
F(A) = A − AT
F(B) = B − BT
i nie wiem jak zrobić to z tą transpozycją
24 cze 13:55
dawid:
24 cze 15:49
b.: (A + B)T = ?
jeśli nie wiesz, napisz element (i,j) macierzy A+B oraz (A+B)T
i podobnie dla A−AT oraz B−BT
24 cze 17:09
dawid: ale chodzi mi o to, czy (A + B)T = AT + BT ? czy nie
24 cze 19:10
b.: macierze są równe, gdy mają takie same wymiary i odpowiednie elementy równe
−− sprawdź
jeśli A=(aij), to AT = (cij), gdzie cij = aji
24 cze 22:36
dawid: nie jest powiedziane, że A i B mają takie same wymiary
a co mam sprawdzić dokładnie ?
25 cze 00:33
b.: jest napisane, n x m
masz sprawdzić, jak wygląda element (i,j) w macierzy po lewej i po prawej stronie
25 cze 00:36
dawid: macierz po lewej to AT, a po prawej BT ?
25 cze 00:43
dawid: mógłbyś pokazać jak to ma być, bo już naprawdę nie kontaktuje
25 cze 00:52
b.: nie, po lewej to L=(A+B)T, a po prawej P=AT+BT
patrzymy na wyraz li,j macierzy po lewej: lij = aji + bji
a po prawej?
25 cze 09:54
dawid: po prawej pij = aij + bij ?
25 cze 11:53
b.: nie, bo są tam transpozycje
25 cze 12:04
dawid: no to odwróciłem przecież ? czy jak to ma być
25 cze 12:12
b.: co odwróciłeś? aij + bij to wyraz (i,j) macierzy A+B, a nie AT + BT
25 cze 16:40
dawid: to nie wiem jak to odwrócić, myślałem, że jak transponujemy macierz AT, i początkowo mieliśmy
aij to po transpozycji będzie aji, tak samo dla BT. dlatego tak napisałem
25 cze 20:37
b.: ale napisałeś ij a nie ji
25 cze 21:48
dawid: lij = aji + bji − tak napisałem, czyli są równe ?
25 cze 22:39
dawid:
25 cze 23:25
dawid: a jak zrobić c) ?
26 cze 01:47
b.: to co napisałeś o 22:39 to ja wcześniej napisałem o 9:54, a nie Ty
Ty napisałeś pij o 11:53, ale źle
tak, są równe; (A+B)T = AT + BT
jak zrobić c? tak samo, sprawdzić warunki
26 cze 13:45
dawid: mógłbyś pokazać ? bo nie wiem
26 cze 18:06
b.: | | 1 | |
F(f+g) = |
| ( (f+g)(0) + (f+g)(1) ) |
| | 2 | |
i teraz trzeba wiedzieć, jak jest zdefiniowana suma funkcji: (f+g)(x) = f(x)+g(x)
dokończ
27 cze 10:05