Wyznacz roczną stopę procentową.
Niunio: Odsetki od kapitału wyjściowego 5400 zł oprocentowanego w systemie prostym
przez 9 miesięcy wynosza 360 zł. Wyznacz roczną stopę procentową.
korzystając ze wzorów typu na INT , PV , FV itp wiem że tymi wzorami trzeba liczyć
23 cze 18:53
Niunio:
23 cze 19:36
Janek191:
| 3 | | 4 | |
| p * 5 400 = 360 / * |
| |
| 4 | | 3 | |
p*5 400 = 480 / : 5 400
p = 0,0(8) ≈ 0,09 = 9%
spr. 0,09*5 400 = 486
Odp. Roczna stopa procentowa p ≈ 9 %
===================================
23 cze 20:10