Obzlicz pochodne cząstkowe 2 rzędu.
Patryk : Witam. Czy mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniem? Oblicz pochodne cząstkowe funkcji
z=arctg(xy). Głównie chodzi mi tu o pochodne mieszane.
23 cze 18:11
Mila:
z(x,y)=arctg(xy)
| | 1 | | y | |
zx= |
| *y⇔zx= |
| ( y traktujesz jak stałą |
| | 1+x2y2 | | 1+x2y2 | |
| | 1*(1+x2y2)−y*2y*x2 | |
zxy= |
| = |
| | (1+x2y2)2 | |
| | 1+x2y2−2x2y2 | | 1−x2y2 | |
= |
| = |
| |
| | (1+x2y2)2 | | (1+x2y2)2 | |
| | 1*(1+x2y2)−x*2x*y2 | | 1−x2y2 | |
zyx= |
| = |
| |
| | (1+x2y2)2 | | (1+x2y2)2 | |
23 cze 20:42