| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | +...+ | > | ; n∊N+ | |||||
| n | n+1 | n+2 | 2n | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
zal. ind. dla n=k: | + | + | +...+ | > | ||||||
| k | k+1 | k+2 | 2k | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
teza ind. dla n=k+1: | + | + | +...+ | > | ||||||
| k+1 | k+2 | k+3 | 2k+2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
+ | + | +...+ | + | + | = | ||||||||
| k+1 | k+2 | k+3 | 2k | 2k+1 | 2k+2 | k |
| 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + | ||||
| k+1 | k+2 | k+3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
...+ | + | + | − | > | + | + | − | |||||||||
| 2k | 2k+1 | 2k+2 | k | 2 | 2k+1 | 2k+2 | k |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | − | > | ||||||
| 2 | 2k+1 | 2k+2 | k | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | − | >0 dobrze? | |||
| 2k+1 | 2k+2 | k |
| 1 | 1 | |||
Teza: prawa strona − powinno być | + | |||
| 2 | 2k + 2 |
| 1 | ||
dlaczego? przeciez w przykladzie jest tylko ...... > | ? | |
| 2 |
| 1 | 1 | 3 | 1 | |||||
L= | + | = | > | |||||
| 1 | 2*1 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Z prawdziwości | + | +... | > | ⇒ | ||||
| k | k+1 | 2k | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | +... | > | |||||
| k+1 | k+2 | 2k+2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
L= | + | +... | = | |||
| k+1 | k+2 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | + | +..+ | + | + | = | |||||
| k+1 | k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
=[ | + | + | +..+ | ]− | + | + | > | |||||||
| k | k+1 | k+2 | 2k | k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+(− | + | + | ) (*) | ||||
| 2 | k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
− | + | + | ≤0 co jest prawdą dla każdego k∊N+ | |||
| k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | ||
L> | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
+...+ | + | + | −( | + | +...+ | )=
| ||||||||
| k+1 | 2k | 2k+1 | 2k+2 | k | k+1 | 2k |
| 1 | 1 | 1 | k(2k+2)+k(2k+1)−(2k+1)(2k+2) | ||||
+ | − | = | =
| ||||
| 2k+1 | 2k+2 | k | k(2k+1)(2k+2) |
| 2k2+2k+2k2+k−(4k4+6k+2) | 4k2+3k−4k2−6k−2 | ||
= | =
| ||
| k(2k+1)(2k+2) | k(2k+1)(2k+2) |
| −3k−2 | |
<0
| |
| k(2k+1)(2k+2) |
| 1 | ||
Czyli lewa strona tezy jest liczbą mniejszą niż lewa strona zalożenia. Jeżeli | jest | |
| 2 |
| 1 | ||
LZ > | piszesz że 1/2 jest większa, a jest mniejsza. | |
| 2 |
| 1 | ||
LewaTezy < LewaZałożenia > | i z tego nie można wnioskować, | |
| 2 |
| 1 | ||
że LewaTezy > | ||
| 2 |