granica funkcji
q: obliczyc granice (lewo i prawostronna) funkcji f(x) w punkcie x = 0
moglby ktos poradzic jak to ruszyc? dac jakas wskazowke?
23 cze 15:44
23 cze 16:04
q: ok, chyba wiem jak to zrobic, jednak jesli ktos moglby sprawdzic, to prosilbym o to.
| | sin(x) | |
korzystam z tego, ze granica |
| przy x −> 0 jest 1; stad: |
| | x | |
| x | |
| przy x −>0 trzeba rozbic na 2 przypadki: |
| |sin(x)| | |
| | x | |
granica |
| przy x −>0+ jest 1, zas |
| | |sin(x)| | |
| | x | |
granica |
| przy x−>0− jest −1 |
| | |sin(x)| | |
wracajac do funkcji f(x), moge ja zapisac tak:
| | x | |
f(x) = √x * √ |
| przy x −> 0+ |
| | |sin(x)| | |
| | x | |
f(x) = −√x * √ |
| przy x −> 0− |
| | |sin(x)| | |
w obu przypadkach granica jest wowczas 0; czy tak jest poprawnie?
23 cze 16:12
Mila: wyrażenie
√x ma sens dla x≥0
Rozpisałabym tak:
| | x√|sinx| | | x | |
limx→0− |
| =limx→0− |
| *√|sinx|=0 |
| | |sinx| | | |sinx| | |
| | x√|sinx| | | x | |
limx→0+ |
| =limx→0+ |
| *√|sinx|=0 |
| | |sinx| | | |sinx| | |
23 cze 16:35
q: oczywiście, zapomnialem wstawic wartosci bezwgl. (jesli i to by cos dalo...);
dzieki serdeczne za pomoc
23 cze 16:48
Mila:
23 cze 16:54