prosiłbym o pomoc w zbadaniu układu równań dla parametru a.
Crispin: Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony,dla jakich nieoznaczony,a
dla jakich sprzeczny.
ax+y=a+1
(a+2)x+2y=3a−2
3x+y=5
23 cze 14:48
wredulus_pospolitus:
pytanie kontrolne ... kiedy układ jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny

I jak się to
sprawdza
23 cze 15:16
Crispin: Układ oznaczony ma jedno rozwiązanie
Układ sprzeczny jest bez rozwiązań
układ nieoznaczony ma nieskończenie wiele rozwiązań
23 cze 15:36
5-latek: Ja bym zaproponowal koledze metode wyznacznikowa .
23 cze 17:14