:)
non: Proton o prędkości 2*10−6 m/s porusza się ( w przybliżeniu) po orbicie kołowej ( w próżni)
tuż nad naładowaną metalową sferą o promieniu 4 cm. Jaki jest ładunek Q na sferze? Czy wynik
ulegnie zmianie jeżeli sferę zastąpimy metalową kulą?
Q mi wychodzi 4,64 * 10−6 C
Jednak nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź na zamianę sfery na metalową kulę i tu bym
potrzebował pomocy.
23 cze 14:27
non: up
23 cze 15:42
non: up
23 cze 18:24
Nienor: Nie ma znaczenia, czy masz do czynienia z kulą czy sferą, bo w przypadku kuli ładunke i tak
gromadzi się na powierzchni kuli, czyli na poruszającą się cząstkę oddziaływuje de facto w
dalszym ciągu sfera.
23 cze 18:50
non: Piszesz, że na poruszającą się cząstkę dalej będzie oddziaływała sfera, ale my nie mamy tej
sfery bo jest zastąpiona metalową kulą.
Szukając w internecie i po podręcznikach ja mam taki wniosek, któremu na razie zaprzeczasz:
Zgodnie z prawem Gaussa, jeżeli sfera jest naładowana, to wewnątrz niej nie ma ładunku żadnego,
ponieważ zbiera się on tylko na powłoce. Kiedy zamiast sfery jest metalowa kula, to w niej
zbierze się jakiś ładunek, czyli wynik ulegnie zmianie.
23 cze 19:09
non: Ty traktujesz metalową kulę jako odpowiednik sfery, a ja jako coś zupełnie innego. Możesz mi
trochę przybliżyć Twoje rozumowanie?
23 cze 19:11
Nienor: To co piszesz dokładnie potwierdza to co ja piszę, tylko ty chyba nie rozumiesz prawa Gaussa. W
metalowej kuli cały ładunek jest zgromadzony na powierzchni tej kuli (któa w przypadku kuli
jest sferą). W środku taka kula jest nie naładowana wcale.
Prawo Gaussa mówi tylko tyle, że przyczynki do natężenia w pewnym obszarze pochodzą od ładunku
zgromadzonego w środku tej powierzchni, a ładunek na zewnątrz nas nie interesuje.
23 cze 19:15
23 cze 19:41
Nienor: I Sławek, przynajmniej pierwszy link, znowu mówi o tym, że po za kulą, kula działa na
cząstki tak jakby jej ładunek był punktowy.
Drugi, mówi o tym, że w środku kula jest nie naładowana.
Ja to wiem z wykładów. Do tego zadania nie trzeba prawa Gaussa, wystarczy prawo Coulomba (choć
można to Gaussem liczyć, w końcu oba prawa są tożsame i określają tą samą fizyczną zależność).
23 cze 19:48
Sławek:
Wg mnie konkluzja jest taka, że na zewnątrz kuli i sfery natężenie pole elektrycznego
jest jednakowe.
23 cze 19:51
Nienor: Właściwiej byłoby powiedzieć takie samo, bo jednakowe nie jest, zależy od odległości od takiej
sfery/kuli, ale to już kwestie słownikowe są
23 cze 19:55
Sławek:
Kamyczek do Twojego ogródka (kwestie słownikowe):
− pierwszy link opisuje kulę (solid sphere)'
− drugi link opisuje sferę (spherical shell)
23 cze 19:59
Nienor: Tak, ale jeśli chodzi o ładunek obie zachowują się tak samo.
Dzięki za kamyczek
23 cze 20:02
non: Dobra, staje się to dużo bardziej zrozumiałe, dziękuję za pomoc
23 cze 20:26
Nienor:
23 cze 20:38