Ciag
Nie umiem: | | n + 20 | |
Dany jest ciag en o wzorze ogolnym en = |
| . Wyznacz takie dwa wyrazy tego ciagu, |
| | n | |
| | 1 | |
ktorych roznica jest rowna −3 |
| .
|
| | 3 | |
Dosc sporo sie nad tym glowilem i poza znalezieniem takich dwoch wyrazow "na piechote" (tu
akurat nie trzeba dlugo szukac) niestety nic nie wymyslilem. Czy jest jakis inny sposob na ich
wyznaczenie?
23 cze 14:24
wredulus_pospolitus:
| | 20 | | 20 | | 10 | |
1+ |
| − 1 − |
| = − |
| |
| | n | | m | | 3 | |
6(n−m) = n*m
6n − 6m = n*m
6n = m*(n+6)
rysujesz:
i wyznaczasz takie pary x,y ∊N
+, które leżą na tej hiperboli
23 cze 15:13
wredulus_pospolitus:
albo bez rysowania
| | 36 | |
y = 6 − |
| <−−− stąd wiesz, że: |
| | x+6 | |
x+6 musi dzielić 36 −−− x=36−6 = 30 lub x= 18−6 = 12 lub x=12 − 6 = 6 lub x=9 − 6 = 3 iii tyle
23 cze 15:15
PW:
| | 20 | |
en=1+ |
| , więc dla dowolnych naturalnych k,m≥1 jest |
| | n | |
| | 10 | | 20 | | 20 | | 10 | |
(1) ek−em=− |
| ⇔ |
| − |
| =− |
| ⇔ |
| | 3 | | k | | m | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ |
| − |
| =− |
| ⇔(k−m)•6=km |
| | k | | m | | 6 | |
Liczby k i m w ostatniej równości są naturalne, więc lewa strona jest liczbą dodatnią, mniejszą
od 6k.
Oznacza to, że m<6.
Sprawdzamy:
− dla m=1 równanie ma postać (k−1)•6=k•1 ⇔ 6k−6=k⇔ 5k=6 − nie ma takiej liczby naturalnej
− dla m=2 równanie ma postać (k−2)•6=k•2 ⇔ 6k−12=2k⇔ 4k=12 ⇔ k=3
− dla m=3 równanie ma postać (k−3)•6=k•3 ⇔ 6k−18=3k⇔ 3k=18 ⇔ k=3 − równa m
− dla m=4 równanie ma postać (k−4)•6=k•4 ⇔ 6k−24=4k⇔ 2k=24 ⇔ k=12 − większa od m
− dla m=5 równanie ma postać (k−5)•6=k•5 ⇔ 6k−30=5k⇔ k=30 − większa od m
Pokazaliśmy, że jedyną parą liczb naturalnych, taką że k>m, dla której wyrazy ciągu spełniają
równanie (1) jest k=3, m=2.
23 cze 16:02
PW: No i bęc. Przeprowadziłem dobre rozumowanie, a wniosek idiotyczny. Właśnie miały być k>m, a
więc równanie spełniają trzy pary:
(3, 2), (12, 4) i (30, 5).
Sprawdzenie:
(3−2)•6=3•2
(12−4)•6=12•4
(30−5)•6=30•5
23 cze 16:09
poprostu:
| | 20 | | 20 | |
en = 1 + |
| , en+1 = 1 + |
| |
| | n | | n + 1 | |
| | 20 | | 20 | | 10 | |
1 + |
| − 1 − |
| = − |
| |
| | n + 1 | | n | | 3 | |
n
2 + n − 6 = 0 i n∊N
+,
n = 2
23 cze 18:21
PW: @poprostu A dlaczego założyłeś, że mają to być sąsiednie wyrazy e
n+1 i e
n? Nie ma tego
w treści zadania. Pozornie jest w porządku, polecenie brzmiało "wyznacz takie dwa wyrazy
| | 10 | |
ciągu, których różnica jest równa − |
| ". Udało się przez przypadek, bo akurat istnieją |
| | 3 | |
takie dwa sąsiednie. Na podstawie nieuprawnionego założenia udało się uzyskać jeden z
poprawnych wyników.
Autor postu pytał jednak o co innego − jedną parę znalazł "na piechotę" i chciał wiedzieć, czy
można to zrobić innym sposobem − w domyśle jak wyznaczyć wszystkie możliwe pary.
24 cze 21:18
poprostu:
Ok. No to jeszcze raz i teraz porządnie.
| | 20 | | 20 | |
en = 1 + |
| , en+k = 1 + |
| , k∊N+, n∊N+, |
| | n | | n + k | |
| | √k2 + 24k − k | |
stąd n2 + kn − 6k = 0, Δ = k2 + 24k, n = |
| |
| | 2 | |
(drugie rozwiązanie odrzucamy, bo jest ujemne).
| | √k2 + 24k − k | | √k2 + 24k + k | |
dla k→∞ lim ( |
| * |
| ) = 6 |
| | 2 | | √k2 + 24k + k | |
czyli n∊{1, 2, 3, 4, 5}
| | √k2 + 24k − k | | n2 | |
jeśli n = |
| , to k = |
| |
| | 2 | | 6 − n | |
| | 22 | | −10 | |
dla n = 2: k = 1, n + k = 3, e3 − e2 = U{23}[3} − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 26 | | 23 | | −10 | |
dla n = 3: k = 3, n + k = 6, e6 − e3 = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 32 | | 24 | | −10 | |
dla n = 4: k = 8, n + k = 12, e12 − e4 = |
| − |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | | 3 | |
| | 50 | | 25 | | −10 | |
dla n = 5: k = 25, n + k = 30, e30 − e5 = |
| − |
| = |
| |
| | 30 | | 5 | | 3 | |
Są cztery pary liczb spełniające warunki zadania
25 cze 01:07
PW: Tak! Masz rację.
Widzę teraz mój następny błąd 23.06. o 16:02 − wyciągnąłem wniosek, że
3k=18 ⇔k=3 (!) .
To wina "kopiuj−wklej" − z lenistwa kopiuje się poprzedni wiersz, a potem zapomina zmienić
dane. W ten sposób zgubiłem parę (6,3).
Swoją drogą − niewinne zadanie, na poziomie szkolnym, a jak trzeba uważać, żeby rozwiązać je
poprawnie i dobrze opisać sposób myślenia.
25 cze 16:21