Obliczyć pole obszaru całka
Kasia: Obliczyć pole ograniczone liniami
y=lnx, y=0, x=e
23 cze 08:52
xdc: Zrób wykresy tych funkcji na jednym rysunku zobaczysz, że pole sprowadza się do pola po lnx w
graniach od 1 do e więc masz do policzenia całkę oznaczoną
∫e1 lnx dx
23 cze 10:41
asdf:

liczysz układ:
y = 0
y = lnx
x = 1,
widac, ze pole P
0 = podstawa * wysokość = 1 * e = e
teraz P
1
rozwiąż układ:
czyli:
lnx = e
lnx = elne
x = lne
e
x = e
e
masz granicę całkowania od 0 do e
e, z dołu ograniczone przez lnx, z góry przez e,
rozwiązujesz:
∫
0ee [ e − lnx] dx =
całka z lnx:
∫lnx dx = xlnx −∫dx = xlnx − x
∫e dx = e∫dx = e*x
masz więc:
∫
0ee [ e − lnx] dx = e*x − xlnx + x ||
ee0 = ...
23 cze 12:12
asdf: poprawka, druga granica całkowania to od 1 do ee
23 cze 12:12
asdf: źle przeczytałem zadanie...ja zrobiłem takie pole:
ograniczone przez:
y = lnx
y = 0
y = 3
....
23 cze 12:14
Mila:

lnx=0⇔x=e
0=1
Granice całkowania od 1 do e
1∫
elnxdx=[xlnx−x]
12=elne−e−1ln1+1=e−e−0+1=1
23 cze 15:17