zad
Ewelina: Proszę o pomoc:
Wyznaczyc rownanie plaszczyzny zawierajacej proste x −1 = y = 2z
x = y = 2z. mogą byc inne dane chodzi mi tylko o sposób rozwiazania
22 cze 20:53
Ewelina: Może ktoś mi pomoże
22 cze 22:57
AS: Równania parametryczne prostych
x − 1 = 2*t , y = 2*t , z = t => x = 1 + 2*t , y = 2*t , z = t
x = 2*t1 , y = 2*t1 , z = t1 , t , t1 dowolne liczby rzeczywiste
Proste te są równoległe (bo?)
Obieram dwa punkty (różne) na pierwszej prostej np, A(1,0,0) , B(−1,−2,−1)
i trzeci punkt na drugiej prostej np. C(4,4,2)
Równanie płaszczyzny przez trzy punkty:
2*z − y = 0
23 cze 09:41