równanie prostej
Olka: A(1; 0; 2), B(3; 2; 4), C(−1; 2; 2). Wyznaczyc równanie prostej AB, równanie płaszczyzny
ABC, pole trójkata ABC.
22 cze 20:50
Olka: prosze o pomoc
22 cze 21:09
5-latek: No to podpowiedz
rownaie prostej przechodzacej przez punkty Ai B ma postac
| | x−x1 | | y−y1 | | z−z1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | x2−x1 | | y2−y1 | | z2−z1 | |
22 cze 22:37
olka: Czyli będzie x−1/2=y/2=z−2/2 ?
22 cze 22:56
Janek191:
A = ( 1, 0, 2)
B = ( 3, 2, 4)
Niech
→
v = [ 3 − 1, 2 − 0, 4 − 2] = [ 2,2,2]
Opis parametryczny szukanej prostej
x = 1 + 2 t
y = 0 + 2 t
z = 2 + 2 t
Mamy
2 x − y − z = 2 + 4 t − 2t − 2 − 2t = 0
Odp. Równanie szukanej prostej AB : 2 x − y − z = 0.
==========================================
A = ( 1, 0,2)
B = ( 3, 2, 4)
C = ( −1, 2, 2)
Niech
→ →
v1 = AB = [ 3 − 1, 2 − 0, 4 − 2] = [ 2,2,2 ]
→ →
v2 = AC = [ − 1− 1,2 − 0, 2 − 2] = [ − 2, 2 ,0 ]
Równanie płaszczyzny ABC
I x − 1 y − 0 z − 2 I
I 2 2 2 I = 0
I − 2 2 0 I
czyli
I x − 1 y z − 2 I
I 2 2 2 I = 0
I − 2 2 0 I
Po obliczeniu wyznacznika otrzymamy
− 4 y + 4*( z − 2) − (−4)*(z − 2) − 4*( x − 1) = − 4 y + 4 z − 8 + 4 z − 8 − 4 x + 4 =
= − 4 x − 4 y + 8 z − 12 = 0 / : ( − 4)
Odp.
x + y −2 z + 3 = 0 − równanie płaszczyzny ABC
=====================================
22 cze 22:58
Janek191:
Pole Δ ABC
A = ( 1,0,2)
B = ( 3,2,4)
C = ( − 1, 2, 2)
Niech
→ →
v1 = AB = [ 2, 2, 2 ]
→ →
v2 = AC = [− 2, 2, 0 ]
zatem
→ →
v1 o v2 =2*(−2) + 2*2 + 2*0 = − 4 + 4 + 0 = 0
czyli te wektory są prostopadłe.
v1 = √ 22 + 22 + 22 = √12 = √4*3 = 2 √3
v2 = √ (−2)2 + 22 + 02 = √4 + 4 = √4*2 = 2 √2
Pole trójkąta ABC
P = 0,5v1*v2 = 0,5* 2 √3* 2 √2 = 2 √3
====================================
22 cze 23:09
Janek191:
Powinno być
P = 2 √6
=========
22 cze 23:09
olka: Bardzo Ci dziękuję za pomoc!
22 cze 23:12
Janek191:
Czy wszystko jest jasne ?
22 cze 23:15
olka: Tak. Bardzo dobrze wytłumauczone! Wielkie dzięki! Teraz brzmi banalnie
22 cze 23:18