Ciągi. Bardzo pilne proszę !
SenQu: an = (5n+1) : (n+3)
Które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi?
22 cze 20:42
22 cze 20:47
poprostu:
| 5n + 1 | | 14 | |
| = 5 − |
| |
| n + 3 | | n + 3 | |
n + 3 to dzielniki 14
22 cze 21:08
SenQu: Jak Ci wyszło 14
22 cze 21:25
Janek191:
| | 5 n + 1 | | 5*( n + 3) − 14 | | 14 | |
an = |
| = |
| = 5 − |
| |
| | n + 3 | | n +3 | | n + 3 | |
Aby a
n było liczbą całkowitą n + 3 musi być dzielnikiem liczby 14, czyli
n + 3 = 1 lub n + 3 = − 1 lub n + 3 = 7 lub n + 3 = − 7 lub n + 3 = 14
lub n + 3 = − 14 i n musi byc liczbą naturalną,
zatem
n = − 2 − odpada
n = − 4 − odpada
n = 7 − 3 = 4
−−−−−−−−−
n = − 10 − odpada
n = 14 − 3 = 11
−−−−−−−−−
n = − 17
n = 4 lub n = 11
| | 14 | |
spr. a4 = 5 − |
| = 5 − 2 = 3 |
| | 4 + 3 | |
| | 14 | |
a11 = 5 − |
| = 5 − 1 = 4 |
| | 11 + 3 | |
Odp. a
4, a
11 są liczbami całkowitymi.
===================================
22 cze 22:17
SenQu: Dziekuje <3333
22 cze 23:21
SenQu: Naprawdę bardzo dziękuję
22 cze 23:21
poprostu:
Bez odgadywanek co dodać, ile odjąć, przez ile przmnozyć. Jak jest dzielenie, to dzielimy
i już.
5
−−−−−−
(5n + 1) : (n + 3)
−5n − 15
−−−−−−−−
−14
| | 5n + 1 | | 14 | |
czyli |
| = 5 − |
| |
| | n + 3 | | n + 3 | |
22 cze 23:42