POMOCY
xxx: Bardzo prosze o pomoc. mam takie zadanie
dane l: x+3y=2 i by+z=−1(prosta l ma dwa równania ) i plaszczyzna π:2x+ay−z=2
Dla jakich wartosci parametru a,b
a) prosta zawiera sie w plaszczynie
b) prosta przecina plaszczyne dokladnie w jednym punkcie
22 cze 20:31
22 cze 21:30
23 cze 14:13
AS: Podaję wskazówkę za Bronsztejnem
Dana płaszczyzna: A*x + B*y + C*z + D = 0
| | x − x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
Prosta postaci: |
| = |
| = |
| |
| | l | | m | | n | |
xk = x1 − l*r , yk = y1 − m*r , zk = z1 − n*r gdzie
| | A*x1 + B*y1 + C*z1 + D | |
r = |
| |
| | A*l + B*m + C*n | |
Jeśli A*l + B*m + C*n = 0 lub A + B*k + C*h = 0
to prosta jest równoległa do płaszczyzny.
Jeżeli ponadto
A*x1 + B*y1 + C*z1 + D = 0 lub B*a + C*b + D = 0
to prosta leży na płaszczyźnie.
23 cze 19:42