.
asdf:

całka oznaczona.
zadanie:
1. Podać definicje sumy całkowej i wyjaśnić występujące w def. oznaczenia. Obliczyć sumęcałkową
dla funkcji f(x) = cos(x) w przedziale <0;π>, jeżeli przedział dzielimy na 4 części, a za
punkty pośrednie wybieramy prawe końce przedziałów. (Sporządzić rysunek)
zał: funkcja jest ciągła w przedziale <a,b>
przedział <a,b> dzielimy na n normalnych podziałów (równej długości), gdzie n∊N oraz zachodzi
nierówność:
a = x
0 < x
1 < x
2 < ... < x
n = b
Δx
i = x
i+1 − x
i, gdzie 1 ≤ i < n.
| | 1 | |
δn = max(Δxi), a z tego musi wynikać, że limn→∞ δn = 0, bo limn→∞ |
| = 0 |
| | n | |
za punktu pośrednie w każdym podziale wybieramy takie ξ
i ∊ (x
i, x
i+1)
Suma całkowa to suma wszystkich prostokątów, czyli:
lim
n→∞∑
i=1n f(ξ
i)*Δx
i
Δx
i − podstawa
f(ξ
i) − wysokość
teraz mam: f(x) = cosx, w przedziale <0;π> na 4 części, wybierając prawe końce przedziałów,
czyli:
| | 1 | | π | | √2 | |
ξ1 = |
| π ⇒ f(ξ1) = cos( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 2 | | π | |
ξ2 = |
| π ⇒ f(ξ2) = cos( |
| ) = 0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 3π | | π | | π | | 2√2 | |
ξ3 = |
| π ⇒ f(ξ3) = cos( |
| ) = cos(π− |
| ) = −cos( |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
ξ
4 = π ⇒ f(ξ
4) = cos(π) = −1
i jak to teraz będzie, pole to 1?
22 cze 20:29
asdf: kurde.. źle
| | π | | π | | π | | π | |
S = f(ξ1)* |
| + f(ξ2)* |
| + f(ξ3)* |
| + f(ξ4)* |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| π√2 | | π√2 | | π√2 | |
| + 0 − ( |
| ) − (−1) = |
| + 1?, na pewno nie może wyjść pole ujemne |
| 8 | | 8 | | 4 | |
więc to będzie tyle co napisałem, czy:
| | π | | π | | π | | π | |
S = f(ξ1)* |
| + f(ξ2)* |
| + f(ξ3)* |
| + f(ξ4)* |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π√2 | | π√2 | |
| |
| + 0 − ( |
| ) + (−1)| = |−1| = 1? |
| | 8 | | 8 | |
22 cze 20:42
asdf: ?
22 cze 20:55
Trivial: Tak trudno sprawdzić licząc całkę w pamięci?
∫0π cosxdx = 0.
22 cze 21:01
asdf: no ale tu masz na 4 części..gdzie przy f(ξ
3) = 0
Jakie tu w koncu bedzie rozwiązanie?

funkcja f(x) = cosx, podzielona na 4 częsci w przedziale <0;π>, obliczyć pole..wyznaczylem
ξ
1,ξ
2,ξ
3,ξ
4, ale pole juz nie wiem jakei bedzie
22 cze 21:08
Nienor: asdf masz granicę z takich przediałów normalnych.
22 cze 21:10
Trivial:

Aha, nie doczytałem. Trzeba policzyć dzieląc przedział na 4 kawałki...
| | π | |
σ = |
| (cos(π/4) + cos(2π/4) + cos(3π/4) + cos(4π/4)) = −1. |
| | 4 | |
22 cze 21:10
Nienor: w definicji oczywiście
22 cze 21:11
22 cze 21:12
asdf: to będzie po prostu:
| | π | | π | | π | | π | |
| f(ξ1) * |
| + f(ξ1) * |
| − f(ξ1) * |
| − f(ξ1) * |
| | = |−1| = 1, |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czy:
| | π | | π | | π | | π | |
| f(ξ1) * |
| | + |f(ξ1) * |
| | + |f(ξ1) * |
| | + | f(ξ1) * |
| | = 1 + |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
22 cze 21:12
Nienor: A racja, pisze 4
22 cze 21:12
asdf: | | π | |
czyli suma całkowa to − |
| tak ?  |
| | 4 | |
22 cze 21:14
Trivial: Tak.
22 cze 21:14
asdf: dzieki, o to mi chodziło
22 cze 21:14
asdf: Mam teraz takie zadanie:
Dany jest punkt A(−1,2,0) oraz prosta l: x= t, y = −1 + 2t, z = −1 − 3t
Sprawdzic czy punkt lezy na prsotej, wystarczy:
x = t
y = −1 + 2t
z = −1 − 3t
podstawiając:
−1 = t ⇒ t = −1
2 = −1 + 2t ⇒ 2t = 3
czyli sprzeczność, tak ?
22 cze 21:18
asdf: dalej mam :
jesli nie, to znaleźć rzut punktu A na prostą l:
x = t
y = −1 + 2t
z = −1 − 3t
n
→ = [1, 2, −3]
wektor AP
0→ = [t +1, −1 + 2t − 2, −1 − 3t] = [t+1, 2t − 3, −3t − 1]
rzut czyli musi byc prostopadły więc:
AP
0→ * n
→ = 0
[t+1, 2t − 3, −3t − 1] * [1,2,−3] = 0
t+1 + 4t − 6 + 9t + 3 = 0
14t − 2 = 0
| | 1 | | 2 | | 3 | |
P0 = ( |
| , −1 + |
| , −1 − |
| ) tak? |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
22 cze 21:23
Trivial: Z pierwszego równania wyliczasz t.
x = t → t = −1.
Potem tylko podstawiasz...
y = −1 − 2 = −3 sprzeczność.
22 cze 21:23
Trivial: Wygląda OK.
22 cze 21:40
asdf: ok, dzieki
22 cze 21:46
Trivial:
Inna metoda: Macierz rzutu prostokątnego P na wektor n = [1 2 −3]
T jest macierz
| | nnT | | 1 | |
P = |
| = |
| [1 2 −3]T[1 2 −3] |
| | nTn | | 14 | |
Rzut punktu A na prostą L to:
| | 1 | |
A' = P0 + P(A − P0) = [0 −1 −1]T + |
| [1 2 −3]T[1 2 −3][−1 3 1]T |
| | 14 | |
| | 1 | |
= [0 −1 −1]T + |
| [1 2 −3]T*(−1 + 6 − 3) |
| | 14 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| [0 −7 −7]T + |
| [1 2 −3]T |
| | 7 | | 7 | |
22 cze 21:50
Trivial: gdzie P0 oznacza punkt należący do prostej (P0 = [0 −1 −1]T)
22 cze 21:52
asdf: skąd ty to wszystko umiesz...?
22 cze 22:04
Trivial: Miałem podstawy algebry liniowej.
22 cze 22:11
asdf: podstawy....
22 cze 22:16