oblicz logarytmy
janek: log 17 7 =
log 0,1 100 =
log 12 4 =
a) log3 4,5 + log3 2
b) log 2000+ log 12
c) log 4− log 5 + log 125
d) log 8 +3log 125
e) 2log5 10−log5 4
od a do e prosiłbym o małe wytłumaczenie bo ich wcale nie rozumię...
22 cze 19:40
Aga1.: Wiesz co wstawić zamiast ?, jeśli tak, to masz odpowiedź.
Do a i b zastosuj wzór
log
ab+log
ac=log
a(b*c)
22 cze 19:46
janek: 10
1000
2
tak czy inaczej

?
22 cze 19:51
22 cze 20:15
piotr: a czy jest też wzór taki jak logab+logac+logad=loga(b*c*d)

?
22 cze 20:29
5-latek: Tak panie Piotrze . Nie tylko dla dwoch .
22 cze 20:36
5-latek: Tak panie Piotrze Nawet dla 4,5 itd Wazne zeby byla ta sama podstawa logarytmu
22 cze 20:38