rozwiąż równanie wymierne
janek:
22 cze 18:13
use:
mnozysz na krzyz z proporcji ;
x*(x+1) = (x−1)*(2x+2)
no i liczysz ...
22 cze 18:22
PW: Dziedzina: x∊ R\{−1}
Drugi ułamek można przekształcić tak, żeby miał tez mianownik 2x+2 (mnożąc licznik i mianownik
przez 2). Równanie ma więc postać
Ułamek ma wartość 0 wtedy i tylko wtedy, gdy licznik jest zerem, a więc pozostaje rozwiązać
równanie
x−2x+2=0, x∊ R\{−1}
22 cze 18:25
22 cze 18:41
gapa:
Use, stuknij się w łepek, na krzyż?
| x | | x − 1 | |
| = |
| , x ≠ −1 |
| 2x + 2 | | x + 1 | |
| x | | x − 1 | |
| = |
| /*2(x + 1) |
| 2(x + 1) | | x + 1 | |
x = 2x − 2
x = 2
22 cze 18:49
5-latek: No to dales chlopie do pieca

jedna z metod rowiazywania wyrazen wymiernych jest metoda na krzyz (proporcja )
| | A | | C | |
Pomijajc dziedzine wiadomo trza wyznaczyc to jesli masz postac |
| = |
| to A*D=B*C i |
| | B | | D | |
rozwiazujesz .

Sprawsz swoje i jego rozwiazanie i porownaj
22 cze 19:26
kier: | | x+1 | |
Jak to ogarnąć? pochodna funkcji f(x)=( |
| )2 |
| | x−1 | |
25 cze 00:27
Janek191:
| | x + 1 | | x2 + 2 x + 1 | |
f(x) = ( |
| )2 = |
| |
| | x − 1 | | x2 −2 x + 1 | |
Pochodną liczymy z wzoru na pochodną ilorazu funkcji, więc mamy
| | (2 x + 2)*( x2 − 2 x + 1) − ( x2 + 2 x + 1)*( 2x − 2) | |
f' (x) = |
| = |
| | ( x2 −2 x +1)2 | |
| | 2 x3 −4 x2 +2 x + 2 x2 −4 x + 2 − (2 x3 − 2 x2 + 4x2 − 4 x +2 x − 2) | |
= |
| = |
| | (x2 −2x+1)2 | |
| | − 4x2 + 4 | | −4*( x2 − 1) | |
= |
| = |
| |
| | (x2 −2 x + 1)2 | | ( x −1)4 | |
25 cze 08:32
kier: Dzięki ! Nie wiedziałem, wzór skróconego mnożenia? wzór na pochodną kwadratów?
25 cze 11:13
ZKS:
Można trochę szybciej policzyć
| | x + 1 | | −2 | |
f'(x) = 2 * |
| * |
| . |
| | x − 1 | | (x − 1)2 | |
25 cze 11:20
kier: No i właśnie podstawa się wtedy różni:(
25 cze 20:28
PW: To się nazywa mianownik, a nie podstawa.
Janek191 założył, że pewnie skrócić przez (x−1) będziesz umiał.
25 cze 22:01