Największą liczbą dwucyfrową , która przy dzieleniu przez 7 daję resztę 3, jest
kamczatka: Największą liczbą dwucyfrową , która przy dzieleniu przez 7 daję resztę 3, jest
22 cze 17:30
Nienor: 98 jest największą liczbą dwucyfrową podzielną przez 7, liczba która dzieli się z resztą 3 jest
o 4 mniejsza.
22 cze 17:36
kamczatka: ja to w pamięci umiem obliczyć a są na to jakieś wzory?
22 cze 17:39
Nienor: Nie, a po co

No na dobrą sprawę możesz ciągiem wyznaczyć największą liczbę podzielną przez 7.
Lub stwierdzić, że liczby, któe dzielą się przez 7 z resztą 3 są określone wzorem: a
n=7n+3
22 cze 17:41
gapa:
Można sobie wzorek wydedukować.
Liczba, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 3 to 7n+3, n∊C.
7n + 3 < 100
n = 13,
Szukana liczba to: 7*13 + 3 = 94
22 cze 18:55
kamczatka: | | 6 | |
skąd się wzięło te 13 |
| ? |
| | 7 | |
23 cze 11:20
23 cze 11:30
use: dzielisz przez 7 obustonnie a majac zalozenie ze n jest calkowite to n<13 z hakiem wiec n=13
23 cze 11:31